Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οχτώ τρίμηνα ύφεσης στην Ισπανία

Το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη,από την ισπανική στατιστική αρχή.

Οχτώ τρίμηνα ύφεσης στην Ισπανία
Παρά τη συρρίκνωση της για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, η ισπανική οικονομία δείχνει σημάδια ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει σύντομα, όπως είπαν αναλυτές στο CNBC.

Το ΑΕΠ, συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη,από την ισπανική στατιστική αρχή.

Τα στοιχεία ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων και σηματοδοτούν οχτώ συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης. Στο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

Τα στοιχεία ακολουθούν τα ελαφρώς θετικότερα νούμερα ανεργίας καθώς και τα κέρδη των τραπεζών που υποδηλώνουν ότι η δοκιμαζόμενη οικονομία μπορεί να ανακάμπτει αργά.

Η Virgine Maisonneuve επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων και διεθνών equities της Schroders, υπογράμμισε στο CNBC ότι τα στοιχεία είναι «πολύ ενθαρρυντικά». «Ακόμα και αν εξαιρέσεις τους εποχιακούς παράγοντες - καθώς η Ισπανία είναι προφανώς ένας προορισμός για πολλούς τουρίστες- αν κοιτάξεις τις εξαγωγές, θα δεις κάποια πρόοδο» είπε.

Ο Jose Carlos Diez, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ισπανικής Intermoney, ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι μεν θετικά, αλλά η οικονομία έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα. «Δεν είναι αρνητική η εικόνα, αλλά δεν είναι και η αρχή της ανάκαμψης» ανέφερε στο CNBC. «Δείχνουμε μια πολύ καλή βελτίωση στις εξαγωγές, στον τουρισμό αλλά όχι στην εσωτερική ζήτηση». Σημείωσε ότι η Ισπανία θα ανακάμψει περισσότερο μόνο όταν η ανάπτυξη επιστρέψει στην Ευρώπη και ότι μόνο μια βελτίωση στις εξαγωγές και στον τουρισμό θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την εγχώρια ζήτηση.

Οι ισπανκές τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην ανάκαμψη, είπε. «Πρέπει να βελτιώσουμε την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Οι πιστώσεις μειώνονται πολύ πολύ γρήγορα και πρέπει να τις σταθεροποιήσουμε για να έχουμε μια σταθερή ανάκαμψη στο μέλλον».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v