Στροφή στο κόκκινο για την Amazon

Ζημία 7 εκατ. δολ. ανακοίνωσε η Amazon για το β΄ τρίμηνο ξαφνιάζοντας άπαντες. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη και μάλιστα 6 σεντ ανά μετοχή. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη μετέπειτα πορεία.

Στροφή στο κόκκινο για την Amazon

Η Amazon ανακοίνωσε απρόσμενες καθαρές ζημίες για το β’ τρίμηνο, γεγονός που, σύμφωνα με τους Financial Times, ενδέχεται να ανατροφοδοτήσει τα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα κέρδη. Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Τζεφ Μπέζος, ανακοίνωσε καθαρή ζημία ύψους $ 7 εκατ. για το β΄ τρίμηνο, καθώς συνεχίζει τις συστηματικές επενδύσεις σε νέες αποθήκες και κέντρα δεδομένων.

Σε σχέση με τα $7 εκατ. καθαρού κέρδους που είχε η εταιρία στον αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ζημία 2 σεντ ανά μετοχή ( έναντι του κέρδους 6 σεντ που υπολόγιζαν οι αναλυτές για αυτό το τρίμηνο) κάνει τα αποτελέσματα να μοιάζουν πολύ αρνητικά.

Οι υποστηρικτές της Amazon επισημαίνουν πως η κερδοφορία είναι στην ευχέρεια της διοίκησης, η οποία διανύει φάση επενδύσεων. Αρκετοί σκεπτικιστές όμως, υποστηρίζουν ότι δεν έχει αποδειχθεί πως είναι σε θέση να παράγει αρκετά κέρδη ώστε να δικαιολογήσει τα $ 138 δισ. της κεφαλαιοποίησής της.

Η Amazon εξήγησε πάντως πως ορισμένες μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου λειτούργησαν δυσμενώς, στερώντας 18 εκατομμύρια δολάρια από τα λειτουργικά έσοδα, τα όποια ανήλθαν στα 79 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων της εταιρίας παρέμεινε σταθερά αυξανόμενος, αγγίζοντας το 22% στα $15.7 δισ. Η ετήσια ανάπτυξη στην αμερικάνικη αγορά άγγιξε το 30%, προσπερνώντας το 20% του υπόλοιπου κόσμου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v