Apple: Οι πωλήσεις του iPhone σώζουν το β' τρίμηνο

Το κέρδη της Apple ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, στα 7,47 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας όμως τις προβλέψεις της Wall Street. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στα 35,5 δισ. δολάρια.

Apple: Οι πωλήσεις του iPhone σώζουν το β τρίμηνο

Η Apple αντιμετώπισε επιτυχώς τους φόβους αρκετών ότι τα καλύτερά της χρόνια έχουν περάσει, καθώς οι πωλήσεις του iPhone και πάλι ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η εταιρία, στην οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η στροφή ολόκληρης της βιομηχανίας από τα PC στις κινητές συσκευές, όπως τα smartphone και τα tablet, κατάφερε με ευκολία να ξεπεράσει το αντίπαλο της δέος, Samsung, στις πωλήσεις του δευτέρου τριμήνου.

Χαμηλώνοντας αρκετά την τιμή του iPhone 4 και βελτιώνοντας τη διανομή των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες αγορές, η Apple κατάφερε να πουλήσει 32,2 εκατ. iPhones στο Q2, έναντι των 27 εκατ. που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

«Η άποψη ότι η αγορά των ''higher-end'' smartphone έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμα της δεν με βρίσκει σύμφωνο» δήλωσε ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple. «Κάναμε πολύ μεγάλες πωλήσεις σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Τουρκία και οι Φιλιππίνες».

Παρολ' αυτά, το iPad συνέχισε την καθοδική του πορεία, σημειώνοντας πτώση 27% στις πωλήσεις και πουλώντας 14,6 εκατ. μονάδες, πέφτοντας έξω από τις προβλέψεις των αναλυτών κατά σχεδόν 4 εκατομμύρια μονάδες.

Το κέρδη της εταιρίας ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους, στα 7,47 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας όμως τις προβλέψεις της Wall Street. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στα 35,5 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά περισσότερο από 20% στα 6,9 δισ. δολάρια.

Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζεται και στις αγορές, με την εταιρία να βρίσκεται σχεδόν 40% κάτω από το ιστορικό υψηλό του Σεπτεμβρίου, και οφείλεται στην ''παραγωγική ξηρασία'' που βιώνει αυτή τη στιγμή η Apple, καθώς έχει 9 μήνες να κυκλοφορήσει κάποιο προϊόν. Όμως, ο Tim Cook έσπευσε να καθησυχάσει τους αναλυτές κάνοντας λόγο για ένα πολύ δραστήριο και πολυάσχολο φθινόπωρο. Και πράγματι, η εταιρία προετοιμάζεται για την κυκλοφορία αρκετών προϊόντων,

Αρχικά, η νέα γενιά iPhone και iPad, το έξυπνο iWatch της εταιρίας, μια νέα είσοδος στην αγορά τηλεοράσεων, και τέλος, μια φθηνότερη έκδοση του iPhone 5. Όλα αυτά, μέσα στο 2014, ενώ παράλληλα το νέο της λειτουργικό, iOS 7 αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και πρόκειται να φέρει νέους πελάτες στην Apple.

Παρά την καταβολή 18,8 δισ. δολαρίων στους μετόχους της σε μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, η Apple συνεχίζει να αυξάνει τα ρευστά της διαθέσιμα το οποία ανέρχονται σε 129,7 δισ. δολάρια στο τέλος του τριμήνου, εξαιρουμένου του μακροπρόθεσμου χρέους της, ύψους 17 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v