Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jack Lew προς ευρωζώνη: Επανεξετάστε τη λιτότητα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ με άρθρο του στους FT, καλεί την ευρωζώνη να επανεξετάσει την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζητά να τεθεί η απασχόληση ως βασική προτεραιότητα και τονίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο συμφέρον στην επιτυχία της Ευρώπης.

Jack Lew προς ευρωζώνη: Επανεξετάστε τη λιτότητα

Κατά της λιτότητας στρέφεται ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew ο οποίος με άρθρο του στους Financial Times ζητά από την G20 - η οποία συνεδριάζει στη Μόσχα - να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρώπη.

«Η πρώτη προτεραιότητα της ευρωζώνης είναι να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, το οποίο πράττει μέσω της δημιουργίας νέων θεσμών, την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευση να προχωρήσει σε τραπεζική ενοποίηση. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μία θέση όπου μπορεί να βάλει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά.

Η ζήτηση στην ευρωζώνη συρρικνώνεται κατά τα τελευταία 8 συναπτά τρίμηνα και τώρα βρίσκεται σε επίπεδα κατά 5% χαμηλότερα από το 2007, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 15%» αναφέρει ο κ. Lew στο άρθρο του και συμπληρώνει:

«Έχουμε τεράστιο συμφέρον από την επιτυχία της Ευρώπης. Η επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής, έτσι ώστε η μείωση της δραστηριότητας να μην απαιτεί περισσότερες περικοπές, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξίσου σημαντικά θα είναι ουσιαστικά μέτρα για την επανεκκίνηση της ροής της πίστωσης στις μικρές επιχειρήσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται να εξετάσει προσεκτικά τα μακροοικονομικά της εργαλεία για να καθοδηγήσει ανοδικά την ανάπτυξη και πτωτικά την ανεργία»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v