Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Παραμένουν οι συστημικοί κίνδυνοι για τράπεζες

Η S&P τονίζει ότι οι αδυναμίες στο προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών που έχει αποκαλύψει η παγκόσμια κρίση δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως.

S&P: Παραμένουν οι συστημικοί κίνδυνοι για τράπεζες

Οι συστιμικοί κίνδυνοι για τις τράπεζες δεν έχουν εξαφανιστεί, εκτιμά η S&P σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη για την χρηματοδότηση και την ρευστότητα τραπεζικών συστημάτων από όλο τον κόσμο. 

"Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει αναδείξει αδυναμίες στο προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών" σημειώνεται στην έκθεση. 

"Από τότε, κυρίως λόγω τις αντίδρασης των ρυθμιστικών αρχών, τράπεζες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μειώνουν σταδιακά τα προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά παραμένουν κίνδυνοι αναχρηματοδότησης" επισημαίνει η S&P.

Από το 2010 η S&P παρατηρεί μια βελτίωση σε τραπεζικά συστήματα της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, κυρίως λόγω των αυστηρότερων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά τονίζει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία. 

Όσον αφορά την ευρωζώνη, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας αγοράζει χρόνο για τις προβληματικές τράπεζες για να αναδιαρθρωθούν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Ωστόσο, δεν επιδιορθώνει από μόνη της μια τράπεζα, ούτε αποκαθιστά τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών και των επενδυτών. 

Σύμφωνα με την S&P η σταθερότητα στην πρόσβαση και στο κόστος της χρηματοδότησης παραμένει εύθραυστη για τις τράπεζες της ευρωζώνης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v