Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Υποβάθμισε την Ιταλία σε "BBB" από "BBB+"

Αρνητικό το outlook. Ο οίκος βλέπει την ύφεση στο 1,9% για το 2013 με το χρέος να αγγίζει το 129%. Προειδοποιεί για επιπτώσεις από χαμηλή ανάπτυξη. Κάτω από τα επίπεδα του 2007, στις 25.000 ευρώ έπεσε το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2013.

S&P: Υποβάθμισε την Ιταλία σε BBB από BBB+

Την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε "BBB" από "BBB+" υποβάθμισε την Τρίτη η S&P, με το outlook να είναι αρνητικό.

To αρνητικό outlook στην αξιολόγηση καταδεικνύει ότι υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα ένα προς τρία να υπάρξει νέα υποβάθμιση μέσα στο 2013 ή το 2014. 

Σημειώνεται ότι η Fitch αξιολογεί την Ιταλία με "BBB+" και αρνητικό outlook και η Moody's με "Baa2" και αρνητικό outlook. 

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση για τις επιπτώσεις από την περαιτέρω εξασθένηση της ανάπτυξης στην οικονομική δομή και ανθεκτικότητα της χώρας, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία η ανάπτυξη κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 0,4%.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2013 θα βρίσκεται στα 25.000 ευρώ, λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007, υπογραμμίζει. 

Σύμφωνα με την S&P, η χαμηλή ανάπτυξη της Ιταλίας απορρέει από την ανελαστικότητα στην αγορά εργασίας και στην αγορά προϊόντων, ενώ για την τρέχουσα συγκυρία αρνητικό ρόλο διαδραματίζει ο κατακερματισμός του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που οδηγεί σε υψηλά επιτόκια για τις επιχειρήσεις.

Η S&P υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ύφεση το 2013 στο 1,9%, από πρόβλεψη για ύφεση 1,4% τον Μάρτιο του 2013 και ανάπτυξη 0,5% τον Δεκέμβριο του 2011. 

Όσον αφορά το χρέος, προβλέπεται να αγγίξει το 129% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013. 

Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι ο στόχος για τον προϋπολογισμό του 2013 βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών στον κυβερνητικό μηχανισμό, και υπογραμμίζει την αναβολή του φόρου στα ακίνητα και την καθυστέρηση στην αύξηση του ΦΠΑ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v