Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Ενδείξεις σταθεροποίησης στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, όμως η ανάκαμψη απέχει αρκετά ακόμα, σχολιάζει σε έκθεσή της η Standard & Poor's

S&P: Ενδείξεις σταθεροποίησης στην ευρωζώνη
Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει «κολλημένη» στην δεύτερη ύφεση μέσα σε πέντε χρόνια, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να «έπιασε πάτο» στο β' τρίμηνο του 2013. Αν και αυτό θα ήταν θετική είδηση, ωστόσο μια ουσιαστική ανάκαμψη εξακολουθεί να απέχει, αναφέρει σε έκθεσή της η Standard & Poor's

Η S&P εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποκτά δυναμική από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και το 2014.

Παρά τις ενδείξεις ότι η ύφεση επιβραδύνεται στην ευρωζώνη ως σύνολο, ορισμένες χώρες τα πηγαίνουν χειρότερα από άλλες. Στην Ισπανία και την Ιταλία για παράδειγμα, φαίνεται πως δεν υπάρχει μείωση στην υποχώρηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών επενδύσεων, ενώ αντιθέτως στην Γερμανία και τη Γαλλία οι επενδύσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται.

Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιρλανδία έχουν κάνει κάποια πρόοδο σε ότι αφορά την μείωση του υψηλού επιπέδου χρέους του ιδιωτικού τομέα τους, ενώ άλλες χώρες έχουν εμφανίσει αξιοσημείωτη αύξηση του ιδιωτικού χρέους από το 200. Η συνέπεια είναι ότι η διαδικασία απομόχλευσης μπορεί να βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια για ορισμένες χώρες.

Διαφοροποίηση εμφανίζουν και οι επιδόσεις των χωρών σε ότι αφορά τις εξαγωγές. Για παράδειγμα, η S&P εκτιμά πως οι πραγματικές εξαγωγές θα αναπτυχθούν αρκετά φέτος στην Ισπανία, ενώ θα παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες στη Βρετανία.

Τέλος, τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού συνεχίζουν να διαφοροποιούνται μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, με τον οίκο να προβλέπει ότι η συρρίκνωση του τραπεζικού δανεισμού θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην εγχώρια ζήτηση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η S&P προχωρά σε αναθεώρηση των οικονομικών της προβλέψεων για την ευρωζώνη, αναμένοντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1,5% φέτος (από 1,9% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 1,6% το 2014. Για την Βρετανία εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2013 και στο 2,3% το 2014 (από 2,8% και 2,5% αντίστοιχα).

Επίσης, μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Γερμανίας το 2013 στο 0,4% από 0,8% προηγουμένως. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η γερμανική οικονομία θα υπεραποδώσει έναντι των οικονομιών των υπολοίπων χωρών σε ότι αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ το β' εξάμηνο του 2013 και το 2014. Αντιθέτως, αναμένει υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών κατά 0,5% φέτος και 0,4% του χρόνου.

Για την Ιταλία, εκτιμά πως θα υπάρξει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος (από 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και αύξησή του κατά 0,5% το 2014 (από 0,4%).

Αντιθέτως, αυξάνει την πρόβλεψή της για το βρετανικό ΑΕΠ, το οποίο εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 0,8% φέτος (από 0,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και κατά 1,2% του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v