Ανεργία & προϋπολογισμός επί τάπητος στη σύνοδο ΕΕ

Συνάντηση Μπαρόζο, Σουλτς και Ρομπάι πριν τη σύνοδο. Έντονες διαφωνίες στο παραπέντε της συνόδου Κορυφής. Τι ζητούν τα αντίπαλα στρατόπεδα για τον προϋπολογισμό. Το προσχέδιο του κειμένου για την πάταξη της ανεργίας των νέων.

Ανεργία & προϋπολογισμός επί τάπητος στη σύνοδο ΕΕ

Κοινοτικός προϋπολογισμός και ανεργία τα δύο κρίσιμα ζητήματα που τίθενται επί τάπητος στη σημερινή σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014 – 2020 τα αδιέξοδα είναι τόσο δύσκολα, που Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Μάρτιν Σουλτς και Χέρμαν βαν Ρομπάι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προ της συνόδου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση συνδέει τα δύο ζητήματα του προϋπολογισμού και της πάταξης της ανεργίας και υποστηρίζει, ότι μόνο εάν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ θα μπορούν να στηριχθούν δράσεις για τη μείωση της ανεργίας. «Αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό και στη διάρκεια της συνόδου» τονίζει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία για τις «δημοσιονομικές προοπτικές» όπως αποκαλείται η χρηματοδότηση για την περίοδο 2014-2020, εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της ΕΕ. Την περασμένη Τετάρτη η ιρλανδική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στο «και πέντε» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαφόν των 997 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Ωστόσο, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη για τα «ειωθότα» της ΕΕ το σκηνικό αυτό ανετράπη την αμέσως επόμενη μέρα: το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε συμφωνία, αλλά και κατηγόρησε την προεδρία για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς των εθνικών κυβερνήσεων και της ιρλανδικής προεδρίας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Ράϊμερ Μπέγκε υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του εισηγητή για ζητήματα προϋπολογισμού, την οποία κατείχε από το 2004.

Καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν προτείνει ορισμένους τρόπους που στοχεύουν στη διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε έγγραφό τους ενόψει της Συνόδου, προτείνουν χρήση 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία για εγγυήσεις με τελικό αποτέλεσμα την κινητοποίηση, μεταξύ 2014 και 2020, μεταξύ 50 και 100 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις.

Παράλληλα, η πρόσφατη διμερής συμφωνία Γερμανίας και Ισπανίας για δάνεια σε ισπανικές επιχειρήσεις από την αναπτυξιακή KfW θα εξεταστεί ως πρότυπο για πιθανές ανάλογες κινήσεις.

Η γερμανική FAZ αποκαλύπτει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου και αναφέρει ότι οι χώρες θα καλούνται να έχουν εφαρμόσει μέχρι το τέλος του χρόνου «Εγγυήσεις για νέους» που θα στοχεύουν τοποθέτηση σε δουλειά, θέση εκπαίδευσης ή πρακτική εντός τεσσάρων μηνών ανέργων μέχρι τα 25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v