Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ:Πιθανή η επανεξέταση συμφωνίας για προϋπολογισμό

Η προκαταρκτική συμφωνία για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να επανεξεταστεί στα περιθώρια της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

ΕΕ:Πιθανή η επανεξέταση συμφωνίας για προϋπολογισμό

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να ξανανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στη Σύνοδο της Πέμπτης, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την οριστικοποίηση του σχεδίου του προϋπολογισμού την περίοδο 2014 -2020, το οποίο είχαν εγκρίνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο του Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, αμέσως δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η προκαταρκτική συμφωνία θα μπορούσε να κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από την ολομέλεια του κοινοβουλίου, μετά την κριτική που δέχθηκε από ευρωβουλευτές. 

Το ζήτημα δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ατζέντα της Συνόδου, αλλά αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την επίλυση του αδιεξόδου στο περιθώριο της Συνόδου. 

Σύμφωνα με το Reuters, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να θίξουν το θέμα για το όριο των δαπανών την περίοδο 2014 - 2020. 

Αντίθετα, οι όποιες συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρόπους για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προκαταρκτική συμφωνία. 

Σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το κοινοβούλιο απειλούσε διαρκώς να μπλοκάρει την συμφωνία, ζητώντας την ικανοποίηση των απαιτήσεων του. 

Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ο Ιρλανδός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Eamon Gilmore, δήλωσε ότι θα συναντήσει αυτή την εβδομάδα τους προέδρους του Κοινοβουλίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο να βρεθεί διέξοδος. 

Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν το ζήτημα θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. "Στο σημείο αυτό, δεν μπορώ να πω ακριβώς με ποια μορφή θα συζητηθεί από το Συμβούλιο" ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. 

Ο κ. Gilmore υποστήριξε ότι έχει λάβει γράμμα από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Martin Schulz την Τρίτη, στο οποίο εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσον τα μέλη του κοινοβουλίου θα εγκρίνουν την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v