Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O’Neill:Τρελή η ιδέα για κρίση ρευστότητας σε Κίνα

Την άποψη ότι η Κίνα δεν αντιμετωπίζει μια "πραγματική" κρίση ρευστότητας υποστήριξε την Τρίτη ο Jim O'Neill. Αν θέλει να ρίξει το επιτόκιο στο μηδέν, μπορεί να το κάνει σε πέντε δευτερόλεπτα, τόνισε. Δύσκολα θα φτάσει το 7,5% η ανάπτυξη.

O’Neill:Τρελή η ιδέα για κρίση ρευστότητας σε Κίνα

Η ιδέα ότι η Κίνα είναι "αντιμέτωπη με μια πραγματική κρίση ρευστότητας είναι τρελή", δήλωσε την Τρίτη στο CNBC, ο Jim O’Neill, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management.

 "Το μεγαλύτερο μακροοικονομικό δίλημμα της Κίνας είναι ότι αποταμιεύει πάρα πολύ. Αν θέλει να ρίξει το επιτόκιο στο μηδέν, μπορεί να το κάνει σε πέντε δευτερόλεπτα" σημείωσε ο κ. O’Neill. 

Σημειώνεται ότι τα διατραπεζικά επιτόκια των κινεζικών τραπεζών ανεβαίνουν διαρκώς από τις αρχές Ιουνίου, οδηγώντας πολλούς στην εκτίμηση ότι η δεύτερα μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας.

Τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με κάθετη πτώση 5,3%, ενώ την Τρίτη η συνεδρίαση ξεκίνησε με βουτιά μεγαλύτερη από 4%.

Ο κ. O’Neill υποστήριξε ακόμα ότι ο στόχος για ανάπτυξη 7,5% φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξος, δεδομένων των αλλαγών που προσπαθεί να πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

"Δεν πιστεύω ότι είναι αδύνατο να δούμε για δύο χρόνια χαμηλότερη ανάπτυξη" επισήμανε.

"Θέλω να πω ανάπτυξη 7,5%: Αυτό είναι το αντίστοιχο με μια ανάπτυξη στις ΗΠΑ της τάξης του 4%. Είναι τεράστιο. Προσπαθούν να αλλάξουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και προφανώς καθώς προχωρούν είναι πιο δύσκολο να διατηρήσουν τον έλεγχο" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v