Συμφωνία $270 δισ. έκλεισε η ρωσική Rosneft με Κίνα

Η Rosneft ήρθε σε συμφωνία με την Κίνα για τον διπλασιασμό των προμηθειών πετρελαίου. Στα 270 δισ. δολάρια υπολογίζεται η αξία του deal, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συμφωνία $270 δισ. έκλεισε η ρωσική Rosneft με Κίνα

Η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft ήρθε σε συμφωνία 270 δισ. δολάρια με την Κίνα για το διπλασιασμό της ποσότητας πετρελαίου με την οποία προμηθεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

"Ο υπολογισμός του συνόλου του συμβολαίου με τις σημερινές αγοραίες τιμές είναι δίχως προηγούμενο, 270 δισ. δολάρια" ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα προμηθεύει την Κίνα με 300.000 βαρέλια την ημέρα για τα επόμενα 35 χρόνια, ξεκινώντας από το δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας.

Η ποσότητα αυτή έρχεται να προστεθεί στα 300.000 βαρέλια τα οποία ήδη στέλνει καθημερινά στην Κίνα.

Ο Πούτιν υποστήριξε αργότερα ότι οι συνολικές προμήθειες μπορεί να φτάσουν και τα 900.000 βαρέλια τη μέρα.

Σημειώνεται ότι η Rosneft και ο αγωγός Transneft έχουν ήδη εξασφαλίσει 25 δισ. δολάρια από την Κίνα από το 2009, λαμβάνοντας προκαταβολικές πληρωμές για την πώληση πετρελαίου. 

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Rosneft μπορεί να εξασφαλίσει από την νέα συμφωνία με την Κίνα ως και 30 δισ. δολάρια σε προκαταβολικές πληρωμές. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σημείωσε την Παρασκευή ότι το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει στα 70 δισ. δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v