Κύπρος:Νέα γεώτρηση κρίνει επένδυση στο Βασιλικό

Οι επικεφαλής Noble Energy και οι κυβερνητικοί παράγοντες αισιοδοξούν ότι το Σεπτέμβριο που θα έχει ολοκληρωθεί η νέα γεώτρηση και θα γίνει η αξιολόγηση των ευρημάτων, θα μπορούμε να μιλάμε για επιπλέον ποσότητες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κύπρος:Νέα γεώτρηση κρίνει επένδυση στο Βασιλικό
Αποφασιστικής σημασίας για την κατασκευή του εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου, θα είναι τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο θαλάσσιο μπλοκ 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η πρώτη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2011, ανακάλυψε φυσικό αέριο σε ποσότητες 7 τρισ. κυβικών ποδιών (200 δισ. κυβικά μέτρα). Με τη νέα γεώτρηση που θα φτάσει σε βαθύτερους γεωλογικούς ορίζοντες από την πρώτη, αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθεί το μέγεθος αυτό, με πολλές πιθανότητες να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1 τρισ. κυβικά πόδια.

Τόσο οι επικεφαλής αμερικανικής Noble Energy, όσο και οι Κύπριοι κυβερνητικοί παράγοντες, αισιοδοξούν ότι το Σεπτέμβριο που θα έχει ολοκληρωθεί η νέα γεώτρηση και θα γίνει η αξιολόγηση των ευρημάτων, θα μπορούμε να μιλάμε για επιπλέον ποσότητες. Την αισιοδοξία τους στηρίζουν στο ότι το ίδιο ακριβώς συνέβη με τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν στην Ισραηλινή ΑΟΖ, στα οποία έγινε υποεκτίμηση των αποθεμάτων τους με βάση την πρώτη γεώτρηση, ενώ η επιβεβαιωτική τα αύξησε κατά 1 τρισ. κυβικά πόδια.

Η έστω και μικρή αύξηση του αποθέματος στο κοίτασμα του κυπριακού Μπλοκ, κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Λακκοτρύπη, τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης που μόλις ξεκίνησε, θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την αξιοποίηση του αερίου.

Μέχρι στιγμής εταιρείες από την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Κορέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Βασιλικό, ύψους 6 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον και αφού δεν υπήρξε συμφωνία με το Ισραήλ για την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των δύο ΑΟΖ, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποκλείσει άλλες λύσεις για την αξιοποίηση του αερίου, πέραν της μετατροπής του σε υγροποιημένο από εγκαταστάσεις που θα βρίσκονται στο νησί.

Σημειώνεται ότι μετά τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών στο μπλοκ 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Κυβέρνηση της Κύπρου προχώρησε στο δεύτερο γύρο παραχωρήσεων. Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, ήδη έχει υπογράψει συμβάσεις με την κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS (Ιταλίας-Κορέα) για τα μπλοκ 2,3 και 9 και με την γαλλική Total για τα μπλοκ 10 και 11.

Μάλιστα η τελευταία καταρτίζει πρόγραμμα ερευνών με γεώτρηση στο ένα από τα δύο μπλοκ, η οποία θα γίνει το αργότερο σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v