ΗΠΑ: "Επίθεση" στα ψηφιακά νομίσματα για φοροδιαφυγή

Οι αμερικανικές αρχές θέτουν στο στόχαστρο εικονικά νομίσματα όπως το Bitcoin. Η έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ξεκίνησε με την υπόθεση Liberty, επεκτείνεται σε κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Επί τάπητος και το Pay Pal.

ΗΠΑ: Επίθεση στα ψηφιακά νομίσματα για φοροδιαφυγή

Στο στόχαστρο των αμερικανικών φορολογικών αρχών μπαίνουν τα ψηφιακά – εικονικά νομίσματα καθώς φουντώνουν τα σενάρια για χρήση αυτών των τεχνολογικών καινοτομιών με μοναδικό στόχο τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πρόκειται για νομίσματα όπως το Bitcoin που ορισμένοι χαιρέτισαν ως επαναστατική κίνηση για μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία που δεν ελέγχεται από κεντρικές τράπεζες και άλλοι θεωρού πηγή όλων των κακών.

Γεγονός είναι ότι τον προηγούμενο μήνα συνελήφθησαν πέντε άτομα που συνδέονται με την Liberty Reserve, μία εταιρεία του κλάδου με έδρα στην Κόστα Ρίκα, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος στον κόσμο. Η εταιρεία είχε σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε μπορούσε να μετατρέψει κεφάλαια σε «ψηφιακά νομίσματα», όπως το «δολάριο Liberty Reserve» ή το «ευρώ Liberty Reserve». Για να γίνει αυτό, αρκούσε η δημιουργία ενός λογαριασμού μόνο με όνομα, διεύθυνση e-mail και ημερομηνία γέννησης (τα οποία, φυσικά, δεν διασταυρώνονταν).

Οι αρχές υποστήριξαν ότι η Liberty Reserve ήταν η «τραπεζική επιλογή» εγκληματιών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και την παιδική πορνογραφία μεταξύ άλλων. Τώρα, επισημαίνουν ότι τα εικονικά νομίσματα χρησιμοποιούνται και για λόγους φοροδιαφυγής.

«Είναι σαφές ότι η αυξανόμενη και η κακή χρήση των ψηφιακών νομισμάτων και των συστημάτων πληρωμών που ανωνύμως μεταφέρουν παράνομα κεφάλαια και επίσης κρύβουν αδήλωτο εισόδημα από τις φορολογικές αρχές αποτελούν απειλή στην οποία θα απαντήσουμε σθεναρά» δήλωσε ο Victor Lessoff, του Internal Revenue Service των ΗΠΑ στους Financial Times.

Ήδη περίπου 70 άτομα, εκ των οποίων τραπεζίτες, δικηγόροι όπως και πελάτες τους, διώκονται ποινικά για φοροδιαφυγή και η έρευνα συνεχίζεται. Ο κλοιός σφίγγει και γύρω από τις τράπεζες που αναγκάζονται να δώσουν ονόματα πελατών τους. Σε ότι αφορά τα εικονικά νομίσματα, οι προσπάθειες των αρχών θα περιλαμβάνουν και τις πληρωμές που γίνονται μέσω Pay Pal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v