Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώην υπάλληλος της CIA "έδωσε" το Prism

Ο 29χρονος Edward Snowden δηλώνει ότι ήταν θέμα συνείδησης. Θυσίασε τον παχυλό του μισθό και την άνετη ζωή γιατί δεν θέλει να ζει "σε μία κοινωνία που κάνει τέτοια πράγματα". Αποκάλυψε ακόμη ότι βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ.

Πρώην υπάλληλος της CIA έδωσε το Prism
Αιφνιδιαστική τροπή παίρνει η υπόθεση του πολύκροτου προγράμματος Prism,του δικτύου παρακολούθησης των Αμερικανών πολιτών που βγήκε τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας και έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ.

Ξαφνιάζοντας άπαντες, ο Edward Snowden, πρώην υπάλληλος της CIA παραδέχθηκε δημοσίως ότι εκείνος έδωσε τα στοιχεία στον Τύπο και μάλιστα αποκάλυψε ότι βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και πως φοβάται για τους συγγενείς και φίλους του. Ο 29χρονος δήλωσε ότι ήταν απόφαση συνείδησης καθώς έβλεπε ότι οι ΗΠΑ δημιουργούσαν μία μυστική κατασκοπευτική μηχανή που θα παρακολουθούσε κάθε Αμερικανό.

«Δεν θέλω να ζω σε μία κοινωνία που κάνει τέτοια πράγματα... δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο όπου ότι κάνω και ότι λέω καταγράφεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να το στηρίξω αυτό ούτε να ζήσω έτσι» δήλωσε μιλώντας στην Giardian η οποία μάλιστα δημοσίευσε video με τη συνέντευξή του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την άνετη ζωή που είχε στη Χαβάη, την κοπέλα του και τον ετήσιο μισθό του που ξεπερνούσε τις 200.000 δολάρια προκειμένου να ακολουθήσει τη συνείδησή του.

«Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε.

«Η Επιτροπή Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) δημιούργησε μία δομή που της δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σχεδόν τα πάντα» εξήγησε ο Snoowden και συμπλήρωσε: «Με αυτή τη δυνατότητα, το μεγαλύτερο μέρος  της ανθρώπινης επικοινωνίας αυτομάτως καταγράφεται χωρίς ιδιαίτερη στόχευση....Μπορώ να δω τα email σας, τους κωδικούς ασφαλείας σας, τα τηλέφωνά σας, τις πιστωτικές σας κάρτες».

Ο Snowden δήλωσε ότι εργαζόταν στη «σούπερ-μυστική» NSA ως υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen Hamilton. Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Snowden πριν από τρεις εβδομάδες αντέγραψε απόρρητα έγγραφα της NSA και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται «δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας. Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ.

Γιατί στο Χονγκ Κονγκ

Η επιλογή του Χονγκ Κονγκ προκαλεί εντύπωση. Το Χονγκ Κονγκ άλλωστε, έχει δείξει μεγαλύτερη προθυμία στην έκδοση υποδίκων, μεγαλύτερη από ότι η ηπειρωτική Κίνα. Ο ίδιος ο Snowden εξήγησε ότι επέλεξε το Χονγκ Κονγκ διότι έχει «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας». Συμπλήρωσε ότι ζητά «άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής».

Βάσει των καταγγελιών, η αμερικανική κυβέρνηση μέσω ενός μυστικού προγράμματος παρακολούθησης δεδομένων με την ονομασία PRISM έχει πρόσβαση κατευθείαν στους servers των μεγαλύτερων εταιρειών υπηρεσιών Internet. Σύμφωνα με το έγγραφο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που διέρρευσε, και το οποίο έχει στην κατοχή της η Guardian, το πρόγραμμα PRISM λειτουργεί με «την βοήθεια παρόχων επικοινωνιών στις ΗΠΑ».Ονοματίζει τις AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, PalTalk και Yahoo και δίνει ημερομηνίες ένταξης των παρόχων αυτών στο πρόγραμμα, που στόχο έχει την υποκλοπή δεδομένων χρηστών εκτός των ΗΠΑ. Το έγγραφο κάνει λόγο για «νομικά αναγκαστική συλλογή» δεδομένων.

Η αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων προκάλεσε εκτεταμένη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό για τη μεγάλη προσβασιμότητα στα διάφορα ηλεκτρονικά και διαδυκτιακά προγράμματα που έχει αποκτήσει η NSA, την τελευταία δεκαετία.

Ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε πως το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα Prism, είναι ένα «εσωτερικό κυβερνητικό υπολογιστικό σύστημα» και δεν είναι «ένα απόρρητο πρόγραμμα συλλογής ή data mining». Απορρίπτοντας τις «παρερμηνείες», τις «ανακρίβειες» και τους «μύθους» που σύμφωνα με τον ίδιον κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κλάπερ δήλωσε πως η μόνη πληροφόρηση που παραδόθηκε από τις επιχειρήσεις του διαδικτύου έγινε μετά από δικαστική εντολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v