ΗΠΑ: Διαψεύδει η NSA για το πρόγραμμα Prism

Η NSA διέψευσε ότι συγκεντρώνει "μονομερώς" πληροφορίες από τους servers μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται μόνο κατόπιν δικαστικής εντολής.

ΗΠΑ: Διαψεύδει η NSA για το πρόγραμμα Prism

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών διέψευσε ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει «μονομερώς» πληροφορίες από τους servers μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα έρχεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στις δραστηριότητες παρακολούθησής της, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε πως το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα Prism, η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα «εσωτερικό κυβερνητικό υπολογιστικό σύστημα» και δεν είναι «ένα απόρρητο πρόγραμμα συλλογής ή data mining». Απορρίπτοντας τις «παρερμηνείες», τις «ανακρίβειες» και τους «μύθους» που σύμφωνα με τον ίδιον κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κλάπερ δήλωσε πως η μόνη πληροφόρηση που παραδόθηκε από τις επιχειρήσεις του διαδικτύου έγινε μετά από δικαστική εντολή.

Η ανακοίνωση του κ. Κλάπερ –η τρίτη που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες- εξεδόθη μετά από σειρά αποκαλύψεων στις εφημερίδες, σύμφωνα με τις οποίες οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες παρακολούθησης από την εποχή του Τζόρτζ Μπούς έχουν διατηρηθεί και πιθανώς διευρυνθεί υπό την προεδρεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι νέες αποκαλύψεις, που έρχονται στο φως σε μια περίοδο που ο Ομπάμα δέχεται ήδη έντονες επικρίσεις αναφορικά με την εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την δολοφονία υπόπτων τρομοκρατών, θέτουν υπό αμφισβήτηση την δέσμευσή του να αποκλιμακώσει ορισμένα στοιχεία του «αέναου πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Την Πέμπτη το βράδυ, η Washington Post και η Guardian δημοσίευσαν παρουσίαση της NSA η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να υποκλέψει τους servers εννέα κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Google, Facebook και Apple. Το σύστημα Prism θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε emails, ιστορικά αναζήτησης, φωτογραφίες και άλλες online πληροφορίες, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Ένα άλλο slide από την παρουσίαση, το οποίο δημοσίευσε η Guardian το Σάββατο, λέει πως το πρόγραμμα μπορεί να συλλέξει άμεσα πληροφορίες από τους servers των αμερικανικών εταιρειών.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Κλάπερ δήλωσε πως δεν μπορεί να συζητήσει τις πλήρεις λεπτομέρειες του συστήματος, ωστόσο έδωσε μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία του τι κάνει το πρόγραμμα Prism. Το περιέγραψε ως ένα εσωτερικό πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να «διευκολύνει» τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατόπιν δικαστικής εντολής από τις εταιρείες του διαδικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v