Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη τροφίμων

ΟΗΕ και ΟΟΣΑ προβλέπουν μεταξύ άλλων εκτίναξη της ζήτησης για σόγια κατά 40% και διπλασιασμό της ζήτησης για κρέας στην Κίνα μέχρι το 2022. Η ανάδειξη της νέας μεσαίας τάξης και οι περιορισμοί των φυσικών πόρων.

Η Κίνα αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη τροφίμων
Αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη των τροφίμων, προβλέπουν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και ΟΟΣΑ με εκτίναξη της ζήτηση από την Κίνα που αλλάζει τα διεθνή δεδομένα. Στην κοινή τους έκθεση για τη ζήτηση τροφίμων και την αγροτική παραγωγή οι δύο οργανισμοί κάνουν λόγο για «σαφή πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα προβλέπουν διπλασιασμό της ζήτησης ακατέργαστων τροφίμων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη σίτιση των ζωών μέχρι το 2022, εκτίναξη της ζήτησης για σόγια κατά 40% και διπλασιασμό της ζήτησης για κρέας.

«Η πρόκληση είναι σαφής: Η τροφόδοτηση της Κίνας με αυτή την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και τους περιορισμούς των πόρων είναι δύσκολη υπόθεση» αναφέρει η έκθεση. «Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα θα ξεπεράσει την αύξηση της παραγωγής» τονίζουν οι δύο οργανισμοί και καταλήγουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα γίνει πιο εξαρτημένη από τις εισαγωγές τροφίμων.

Η Κίνα ήδη προετοιμάζεται για τη νέα εποχή με επενδύσεις τον αγροτικό τομέα που έχουν πυροδοτήσει κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Shuanghui ανακοίνωσε προφορά εξαγοράς 7 δισ. δολ. για την αμερικανική εταιρεία παραγωγής χοιρινού Smithfield.

Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας καθώς η ανάδειξη της νέας μεσαίας τάξης αλλάζει και καταναλωτικές συνήθειες δεκαετιών με εντονότερη την αύξηση της ζήτησης για κρέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v