Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική φυγή εργαζομένων βλέπει νέα μελέτη

Καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία της Ευρώπης και θα βελτιώνονται οι αγορές εργασίας, υπάρχει κίνδυνος μαζικής φυγής δυσαρεστημένων εργαζομένων από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται. Τι δείχνει νέα μελέτη του CEBR.

Μαζική φυγή εργαζομένων βλέπει νέα μελέτη

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο «μαζικής εξόδου εργαζομένων» τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η οικονομία στην ευρωζώνη θα ανακάμπτει και οι εργαζόμενοι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει το CNBC, η μελέτη, που τιτλοφορείται «Preparing for Take-Off», που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία διαχείρισης συμβούλων Hay Group και το Centre for Economics and Business Research (CEBR) στη Βρετανία, προβλέπει πως η κινητικότητα των εργαζομένων θα αρχίσει να επιταχύνεται στην Ευρώπη από το 2014, καθώς η περιοχή θα βγαίνει από την ύφεση.

Η κινητικότητα πιθανότατα θα εκτιναχθεί στο 18,7% το 2016, από 9% το 2012. Συνολικά 39 εκατ. εργαζόμενοι αναμένεται να παραιτηθούν και να βρουν νέες δουλειές καθώς θα βελτιώνονται οι αγορές εργασίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Hay Group, Ben Hubbard, η οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων και η κρίση της ευρωζώνης έχουν περιορίσει την κινητικότητα των εργαζομένων σε όλη την περιοχή.

«Δυσαρεστημένοι και εξοργισμένοι εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν τώρα ένα σημαντικό ρίσκο φυγής. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι αγορές εργασίας βελτιώνονται, θα αναζητούν εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης, αφήνοντας τους πρώην εργοδότες τους αντιμέτωπους με σημαντικά κόστη προσλήψεων και κρίσιμα 'κενά' σε ταλέντα», ανέφερε.

Της αύξησης της κινητικότητας θα ηγηθούν αρχικά οι εργαζόμενοι σε τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, σε επαγγελματικές υπηρεσίες και στον τομέα της υγείας, κατά τον Hubbard, ενώ θα ακολουθήσει ο τομέας των λιανικών πωλήσεων που αναμένεται να ανακάμψει από το 2016 καθώς θα αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Hay Group, οι εταιρείες χρειάζεται να προετοιμαστούν για την μαζική έξοδο, διευθετώντας ζητήματα όπως οι αποζημιώσεις.

«Περίπου το 53% του προσωπικού εκφράζει ανησυχία αναφορικά με το πόσο δίκαιη είναι αμοιβή τους και το 43% δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζεται δείχνει ενδιαφέρον και ανησυχία για το εργατικό δυναμικό της», σύμφωνα με την έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v