Η Γαλλία κατηγορεί την Amazon για dumping

Μετά τις επιθέσεις σε Yahoo και Apple, ήρθε η σειρά της Amazon. Η υπ. Πολιτισμού μιλά για πρακτικές dumping και ανακοινώνει σχέδιο 9 εκατ. για στήριξη βιβλιοπωλείων. Επί τάπητος η απαγόρευση προσφορών της Amazon.

Η Γαλλία κατηγορεί την Amazon για dumping
Για μία ακόμη φορά μέλος της γαλλικής κυβέρνησης επιτίθεται εναντίον πολυεθνικής εταιρείας. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκεται η Amazon η οποία κατηγορείται από την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας για «ημι-μονοπώλιο».

«Σήμερα, όλοι έχουν μπουχτίσει με την Amazon, η οποία, με αυτές τις πρακτικές dumping, ισοπεδώνει τις τιμές για να εισβάλει σε αγορές όπου στη συνέχεια θα αυξήσει και πάλι τις τιμές, όταν θα έχει πετύχει ημι-μονοπώλιο» δήλωσε η Aurélie Filippetti.

Χαρακτήρισε μάλιστα την Amazon, «καταστροφέα των βιβλιοπωλείων» και προσέθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των προσφορών της για δωρεάν αποστολή αλλά και την έκπτωση 5% που δίνει η εταιρεία στα βιβλία. Η κα. Filippetti μιλούσε στο Μπορντό, στο πλαίσιο εκδήλωσης όπου η σοσιαλιστική κυβέρνηση Hollande ανακοίνωσε σχέδιο 9 εκατ. ευρώ που γίνεται από κοινού με τους γαλλικούς εκδοτικούς οίκους για την υποστήριξη των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. «Είναι μία πρωτοφανής προσπάθεια για το καλό του βιβλίου και του διαβάσματος επειδή χωρίς ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία θα υπάρχουν λιγότεροι εκδότες και συγγραφείς, λιγότερες επιλογές για τον αναγνώστη και λιγότερα κοινωνικά δίκτυα στις πόλεις» δήλωσε.

Επισημαίνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Βιομηχανίας Arnaud Montebourg, μπλόκαρε προτεινόμενη εξαγορά του 75% της DailyMotion από την Yahoo. Πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη ιστοσελίδας για την προβολή βίντεο που ανήκει στην France Telecom. Επίσης, τον Απρίλιο χαρακτήρισε την Apple «εξαιρετικά βάναυση» για τον αποκλεισμό μίας γαλλικής start – up από το App Store.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v