Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 12,2% από 12,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας από τότε που άρχισε να συλλέγει στοιχεία η Eurostat, τo 1995.
Με την ευρωζώνη να βιώνει τη μακροβιότερη ύφεση από την ίδρυσή της, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέση η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 1,4% σύμφωνα και με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η μικρή ενίσχυση μπορεί να κάνει να σωπάσουν για λίγο όσους κάνουν λόγο για κίνδυνο αποπληθωρισμού, αλλά τα στοιχεία της ανεργίας ενδυναμώνουν όσους φωνάζουν για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών. «Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων στην Ελλάδα αδυνατούν να βρουν δουλειά, ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος αντιμετωπίζει μία χαμένη γενιά» σχολάζει το πρακτορείο Reuters.,
Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το ποσοστό των ανέργων ενισχύθηκε τον Απρίλιο σε επίπεδο ρεκόρ, ενώ στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 12%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών.
Σε επίπεδο ευρωζώνης 19,375 εκατ. άνθρωποι αναζητούν εργασία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο απόλυτος αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 26.588 εκατ. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,9%), ενώ ακολουθούν η Γερμανία (5,4%) και το Λουξεμβούργο (5,6%).
Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας στο 27% (στοιχεία Φεβρουαρίου), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (26,8%) και η Πορτογαλία (17,8%). Η Ελλάδα κατέχει επίσης τη θλιβερή πρωτιά στον ρυθμό αύξησης της ανεργίας τους τελευταίους δώδεκα μήνες, καθώς ο δείκτης αυξήθηκε από το 21,9% στο 27%. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στη Λεττονία, από το 15,5% στο 12,4%.
«Δεν προβλέπουμε ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη» δηλώνει ο Nick Μatthews, αναλυτής της Nomura International, και συμπλήρωσε: «Έτσι ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε ακόμη περισσότερα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα».