Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ των αρνητικών επιτοκίων για ΕΚΤ ο Constancio

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε το παράδειγμα της Δανίας όπου το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι αρνητικό. Εκτιμά ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά για την οικονομία, αλλά και για τις τράπεζες καθώς θα χορηγούνται περισσότερα δάνεια.

Υπέρ των αρνητικών επιτοκίων για ΕΚΤ ο Constancio

Υπέρ της μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ σε αρνητικό επίπεδο τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio. Μιλώντας στο CNBC παρέθεσε τα θετικά οφέλη αυτή της κίνησης για την οικονομία, αλλά και για την κερδοφορία των τραπεζών.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς όλες τις συνέπειες. Μία συνέπεια είναι πως εάν οι τράπεζες αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο με πιο ενεργή χρήση της ρευστότητάς τους, τότε θα μπορούσαν να αυξήσουν την κερδοφορία τους» δήλωσε.

Επεσήμανε μάλιστα το παράδειγμα της Δανίας, όπου το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι αρνητικό, λέγοντας ότι εκεί υπήρξαν σημαντικά οφέλη.

«Για να αποφύγουν στο αυξημένο κόστος της διακράτησης των κεφαλαίων τους στην κεντρική τράπεζα όπου τα επιτόκια ήταν αρνητικά, οι τράπεζες αύξησαν την χορήγηση δανείων. Έτσι όμως, υπήρξε η επιτάχυνση στην χρήση της ρευστότητας και επήλθε θετικός αντίκτυπος για την οικονομία» υποστήριξε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v