Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο χρήματος

Με μία διαδικτυακή πλατφόρμα που μετέτρεπε κεφάλαια σε ψηφιακό χρήμα, η Liberty Reserve δημιoύργησε το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος. Από 2006 έγιναν 12 εκατ. συναλλαγές που συνδέονται με εγκλήματα.

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο πλυντήριο χρήματος
Οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι εξάρθρωσαν το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος. Ο λόγος για την εταιρεία Liberty Reserve με έδρα στην Κόστα Ρίκα, η οποία φέρεται να είχε γίνει κόμβος για πάσης φύσεως εγκληματίες. Με ένα σύστημα που περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων, η Liberty Reserve κατηγορείται ότι από το 2006 που ιδρύθηκε, έχει συνάψει συνολικά 12 εκατ. συναλλαγές ξεπλένοντας μαύρο χρήμα ύψους 12 δισ. δολ.

Όλες οι συναλλαγές της Liberty Reserve φέρονται να σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες, από κλέφτες ταυτοτήτων μέχρι διακινητές παιδικής πορνογραφίας. Ακόμη και στην πρόσφατη μαζική ψηφιακή τραπεζική ληστεία σε 27 χώρες, οι hackers χρησιμοποίησαν τη Liberty Reserve για να διακινήσουν τη λεία τους.

Στις έρευνες, που κατέληξαν σε πέντε συλλήψεις, συμμετείχαν αρχές 17 χωρών. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί επίσης σε άλλα δύο άτομα. Η εταιρεία με έδρα την Κόστα Ρίκα είχε σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε μπορούσε να μετατρέψει κεφάλαια σε «ψηφιακά νομίσματα», όπως το «δολάριο Liberty Reserve» ή το «ευρώ Liberty Reserve».

Για να γίνει αυτό, αρκούσε η δημιουργία ενός λογαριασμού μόνο με όνομα, διεύθυνση e-mail και ημερομηνία γέννησης (τα οποία, φυσικά, δεν διασταυρώνονταν).

Έπειτα, τα κεφάλαια χρησιμοποιούνταν σε συναλλαγές, με το αζημίωτο για την πλατφόρμα, και στο τέλος ο αρχικός καταθέτης τα έπαιρνε πίσω σε πραγματικά νομίσματα χωρίς να φαίνεται η προέλευσή τους. Όπως ανέφερε ο Ρίτσαρντ Ουέμπερ, επικεφαλής του τμήματος της αμερικανικής εφορίας που συμμετέχει στις έρευνες, «εάν ζούσε σήμερα ο Αλ Καπόνε, έτσι θα έκρυβε τα λεφτά του».

Την εξάρθρωση του δικτύου, που είχε απλωθεί σε πάμπολλες χώρες τα τελευταία επτά χρόνια, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές στη Νέα Υόρκη. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Άρθουρ Μπoυντόφκσι, συνελήφθη στην Ισπανία την περασμένη Παρασκευή ενώ συνολικά έχουν συλληφθεί πέντε στελέχη της εταιρείας σε Ισπανία, Κόστα Ρίκα και ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v