Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: "Τσεκούρι" σε θέσεις εργασίας τραπεζών

Οι Royal Bank of Scotland, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group και Barclays θα έχουν καταργήσει 189.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg. Γιατί οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού τους.

Βρετανία: Τσεκούρι σε θέσεις εργασίας τραπεζών
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας θα έχουν καταργήσει περίπου 189.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους, φέρνοντας την απασχόληση σε χαμηλό εννέα ετών, εν μέσω ανεπάρκειας εσόδων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω περικοπές.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, οι Royal Bank of Scotland, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group και Barclays, θα απασχολούν περίπου 606.000 άτομα παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2013, αριθμός χαμηλότερος κατά 24% έναντι της «κορυφής» των 795.000 εργαζομένων που είχαν καταγραφεί το 2008. Ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος από το 2004, όταν οι τράπεζες απασχολούσαν 594.000 άτομα παγκοσμίως.

Οι εταιρείες αυτές πιέζονται από τους επενδυτές να μειώσουν τα σταθερά κόστη, καθώς η κρίση χρέους της Ευρώπης περιορίζει τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική. Οι τέσσερεις εταιρείες κατέγραψαν έσοδα ύψους 108 δισ. στερλινών το 2012, ποσό μειωμένο κατά 13% σε σχέση με το 2008, ενώ τα κόστη αναλογικά με τα έσοδα αυξήθηκαν την ίδια περίοδο.

«Η μείωση του εργατικού δυναμικού οφείλεται σε τρία πράγματα: την οικονομική εξασθένιση, το γεγονός ότι η επενδυτική τραπεζική δεν παράγει τόσα έσοδα όσο παλαιότερα, και το γεγονός ότι οι τράπεζες μειώνουν τους μισθούς προκειμένου να πετύχουν τους στόχους κερδοφορίας που έχουν υποσχεθεί στους μετόχους», σύμφωνα με τον λέκτορα τραπεζικής του Manchester Business School, Ismail Erturk.

Κατά τον ίδιο, θα ήταν καλύτερα οι τράπεζες να εκπαίδευαν το προσωπικό τους στα καταναλωτικά τμήματα ώστε να εξηγούν τα προϊόντα που πωλούν, και έτσι να αποφεύγονται τα δαπανηρά σκάνδαλα, όπως η λανθασμένη πώληση ασφάλισης δανείου. Σημειώνεται ότι οι βρετανικές τράπεζες έχουν «βάλει στην άκρη» περισσότερα από 13 δισ. στερλίνες για να αποζημιώσουν πελάτες στους οποίους πούλησαν την κάλυψη αυτή.

Πέραν των απολύσεων, αναφέρει το Bloomberg, στην μείωση των θέσεων εργασίας έχει συνεισφέρει και η πώληση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v