Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα ”σοκ” της Fed για την οικονομία των ΗΠΑ

Μια νέα, ”ριζοσπαστική” όπως χαρακτηρίζεται, έρευνα της Federal Reserve έχει κλονίσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς συμπεραίνει ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να επιβραδυνθεί στην ερχόμενη δεκαετία πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές.

Ερευνα ”σοκ” της Fed για την οικονομία των ΗΠΑ
Μια νέα, ”ριζοσπαστική” όπως χαρακτηρίζεται, έρευνα της Federal Reserve έχει κλονίσει τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς συμπεραίνει ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να επιβραδυνθεί πολύ περισσότερο απ’ όσο αναμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές στην ερχόμενη δεκαετία.

Η έρευνα, που θα δημοσιοποιηθεί πλήρης τον Ιούλιο, αναφέρει ότι η συνταξιοδότηση της γενιάς του Baby Boom θα επιφέρει ριζική αναπροσαρμογή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία.

Οι προβλέψεις για ”τα πάντα” -από την ανάπτυξη και την απασχόληση μέχρι τα επιχειρηματικά κέρδη και τα επιτόκια- θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η έρευνα της Fed ”είναι ένα συγκλονιστικό πλήγμα”, αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg ο Ian Morris, ιθύνων οικονομολόγος της HSBC Securities USA στη Νέα Υόρκη. ”Θα περάσει καιρός για να το χωνέψουμε”.

Η αύξηση στο εργατικό δυναμικό θα είναι πολύ πιο βραδεία απ’ όσο προβλέπουν οι οικονομολόγοι και η οικονομία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς, χωρίς να δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Οπότε, η Fed θα πρέπει να επιβάλει έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ανεβάζοντας υψηλότερα τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα προβλέπεται ότι η ανάπτυξη στην επόμενη 10ετία θα έχει μέσο όρο χαμηλότερο του 3% αντί για 3,3% στη 10ετία που προηγήθηκε.

Αυτή η διαφορά των 0,3 ποσοστιαίων μονάδων στην αμερικανική οικονομία των 12 τρισ. δολ. μεταφράζεται σε 360 δισ. δολ. σε 10 χρόνια - όσο δηλαδή το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.

Η αύξηση στους μισθολογικούς καταλόγους, από 200.000 τον μήνα που ήταν ο μέσος όρος της δεκαετίας του 1990, θα πέσει περίπου στο μισό στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v