Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές κύκλωμα insiders στο μικροσκόπιο της SEC

Ενα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα insiders που έχουν αποκαλυφθεί στην ιστορία ερευνά η SEC, όπου 13 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κροατία πραγματοποιούσαν συναλλαγές επί 25 μετοχών, παραμονές της ανακοίνωσης κρίσιμων εξελίξεων στις εταιρίες που τις αφορούσαν.

Διεθνές κύκλωμα insiders στο μικροσκόπιο της SEC
Ένας αναλυτής εξαγορών μεγάλου οίκου της Wall Street κατηγορείται ότι ήταν η πηγή παράνομης εσωτερικής πληροφόρησης περί επικείμενων συμφωνιών, τις οποίες χρησιμοποίησε εργαζόμενος άλλου οίκου και συνεργάτες του, με αποτέλεσμα να βγάλουν κέρδος 6,4 εκατ. δολαρίων από συναλλαγές μετοχών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ SEC, που ερευνά την υπόθεση, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον εκτεταμένα και δραστήρια κυκλώματα insiders που έχουν αποκαλυφθεί στην ιστορία.

Οι δύο αναλυτές που κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν την απάτη, φέρονται επίσης να έπεισαν δύο άνδρες να πιάσουν δουλειά στις εγκαταστάσεις όπου τυπώνεται το περιοδικό ”BusinessWeek” και στη συνέχεια αγόραζαν από αυτούς πληροφορίες για επικείμενες εταιρικές κινήσεις, όπως περιγράφονταν στην στήλη ”Inside Wall Street,” πριν κυκλοφορήσει το περιοδικό.

Από τις συναλλαγές με βάση αυτές τις πληροφορίες, όπως αποκαλύπτει η ”Wall Street Journal”, το κύκλωμα είχε κερδίσει 340.000 δολάρια επιπλέον.

Σύμφωνα με τη SEC, συνολικά 13 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κροατία συμμετείχαν στο σκάνδαλο που αφορά συναλλαγές επί 25 μετοχών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αγορές μετοχών πριν από την ανακοίνωση ορισμένων από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις των ετών 2004 και 2005.

Στο κύκλωμα φέρονται ως ηγετικά στελέχη ένας εργαζόμενος στη μονάδα ερευνών σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs και ένας πρώην αναλυτής του ίδιου οίκου, οι οποίοι δωροδοκούσαν αναλυτή της Merrill Lynch & Co. για πληροφορίες.

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν οι insiders έκαναν μεγάλη τοποθέτηση στην Adidas-Salomon πριν από τη συγχώνευση με τη Reebok, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο 2005.

Οι Αρχές παρατήρησαν ασυνήθιστα μεγάλες συναλλαγές σε call options της Reebok πριν από την ανακοίνωση της συγχώνευσης και ύστερα από έρευνες ανακάλυψαν ότι, λόγου χάρη, μια συνταξιοδοτημένη ράφτρα από την Κροατία είχε κερδίσει 2 εκατ. δολάρια από τις συναλλαγές.

Τις επόμενες ημέρες ανακαλύφθηκαν κέρδη 4 εκατ. δολ. επιπλέον για επτά traders, μεταξύ των οποίων ο ανιψιός της ράφτρας, ο οποίος είχε εργαστεί στην Goldman Sachs.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v