Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: ”Μην μου κάνετε υποδείξεις για τα επιτόκια”

Οι προβλέψεις της αγοράς για αύξηση επιτοκίων το Μάιο δεν ανταποκρίνονται στο κλίμα που επικρατεί στην ΕΚΤ, ενώ είναι λανθασμένη και η διαδεδομένη αντίληψη ότι η κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε κινήσεις επιτοκίων μακριά από την έδρα της, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζ. Τρισέ κατά την ομιλία του μετά την συνεδρίαση του οργάνου, κατά την οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο 2,5%.

Τρισέ: ”Μην μου κάνετε υποδείξεις για τα επιτόκια”
Οι προβλέψεις της αγοράς για αύξηση επιτοκίων το Μάιο δεν ανταποκρίνονται στον κλίμα που επικρατεί στην ΕΚΤ, ενώ είναι λανθασμένη και η διαδεδομένη αντίληψη ότι η κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε κινήσεις επιτοκίων μακριά από την έδρα της, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ζ. Τρισέ κατά την ομιλία του μετά την συνεδρίαση του οργάνου, κατά την οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο 2,5%.

Επισημαίνεται ότι μετά τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, η ΕΚΤ πραγματοποιεί την επόμενη συνεδρίαση με θέμα τη νομισματική πολιτική, στη Μαδρίτη, στις 6 Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, απάντησε ότι το επιτελείο της κεντρικής τράπεζας θα έχει ”πληθώρα νέων πληροφοριών” μέχρι τη συνεδρίαση της Μαδρίτης. Τόνισε πάντως ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ”διαδικασία νορμαλοποίησης” των επιτοκίων, έχοντας ήδη προχωρήσει σε δυο αυξήσεις επιτοκίων και πιθανότατα ενισχύοντάς τα ξανά στο μέλλον.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι με βάση τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ενισχύεται, ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο.

Παράλληλα προέβλεψε ενίσχυση της κατανάλωσης καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας καταδεικνύουν συνεχή βελτίωση, ενώ παρέμεινε επιφυλακτικός για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού και την επίδρασή τους στο επίπεδο τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v