Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάφετ: Επενδύει 14 δισ. δολ. υπέρ διεθνών δεικτών

Ο Ουόρεν Μπάφετ, που με τις επενδυτικές επιδεξιότητές του έχει γίνει ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, βάζει ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα στις διεθνείς αγορές αξιών –ένα στοίχημα που μπορεί να του κοστίσει 14 δισ. δολάρια.

Μπάφετ: Επενδύει 14 δισ. δολ. υπέρ διεθνών δεικτών
Ο Ουόρεν Μπάφετ, που με τις επενδυτικές επιδεξιότητές του έχει γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, βάζει ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα στις διεθνείς αγορές αξιών –ένα στοίχημα που μπορεί να του κοστίσει 14 δισ. δολάρια.

Ο κολοσσός Berkshire Hathaway, το ασφαλιστικό και επενδυτικό όχημα του Μπάφετ, πούλησε σε πελάτες ασφαλιστική προστασία κατά της πτώσης τεσσάρων χρηματιστηριακών δεικτών.

Εάν οι εν λόγω δείκτες, τρεις εκ των οποίων δεν είναι αμερικανικοί, υποχωρήσουν 30% στη 15-20ετή διάρκεια των συμβολαίων, η Berkshire θα υποστεί προ φόρων ζημίες της τάξης των 900 εκατ. δολαρίων. Συνολικά το μέγεθος του ανοίγματος ανέρχεται στα 14 δισ. δολάρια.

Τα συμβόλαια, τα οποία προκύπτουν από την αναφορά της εταιρίας στις ρυθμιστικές αρχές, είναι ασυνήθιστα, όχι μόνο λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, αλλά και λόγω της μεγάλης διάρκειάς τους.

Ο κ. Μπάφετ είναι διάσημος για τις μακροχρόνιες επενδυτικές απόψεις του και συνηθίζει να χρησιμοποιεί τον ογκώδη ισολογισμό της Berkshire Hathaway για να προσφέρει ασφαλίσεις κατά μεγάλων -αλλά ελάχιστα πιθανών- κινδύνων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αγοραστές των παραπάνω συμβολαίων επί δεικτών είναι πιθανότατα ασφαλιστικά ταμεία που θέλουν να αυξήσουν τις δυνητικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις τους με περισσότερες μετοχές, αλλά χρειάζονται προστασία στην περίπτωση χρηματιστηριακού κραχ.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v