Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό με την Αγκελα Μέρκελ είπε το SPD

Τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν υπέρ του συνασπισμού κυβέρνησης με την Αγκελα Μέρκελ, σε ποσοστό 66%. Συγχαρητήρια από την Γερμανίδα Καγκελάριο για το «σαφές αποτέλεσμα». Αλτμάγιερ: Να δουλέψουμε για την Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό με την Αγκελα Μέρκελ είπε το SPD

Τα μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν υπέρ του συνασπισμού κυβέρνησης με τη Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα δύο τρίτα των μελών στηρίζουν τον «μεγάλο συνασπισμό», καθώς το ποσοστό της αποδοχής έφτασε το 66%, σύμφωνα με το Reuters.

Το αποτέλεσμα βάζει τέλος σε πάνω από τέσσερις μήνες αναμονή για σχηματισμό κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και οδηγεί την Αγκελα Μέρκελ στην τέταρτη θητεία της ως Καγκελάριος. Η ορκομωσία της θα μπορούσε να γίνει στα μέσα Μαρτίου.

Όπως αναφέρει και το Reuters, το αποτέλεσμα οδηγεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Σε tweet του, σημείωσε ότι η απόφαση του SPD είναι «καταστροφή» για τη Γερμανία και υποσχέθηκε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. 

Οι αντιδράσεις 

Συγχαρητήρια στο SPD από την Αγκελα Μέρκελ για το «σαφές αποτέλεσμα». Όπως αναφέρει στον λογαριασμό του κόμματος στο twitter, «ανυπομονεί να συνεργαστεί ξανά με το SPD για το καλό της πατρίδας».

Ο Πίτερ Αλτμάγιερ αναφέρει στο twitter ότι τώρα πρέπει να «δουλέψουμε για την Ευρώπη και τη Γερμανία»

Ο Όλαφ Σολτς, προσωρινός ηγέτης του SPD, δήλωσε στην έδρα του κόμματος στο Βερολίνο: «Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του SPD ακολούθησε την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα εργαστεί για τη δημιουργία του υπουργικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για το αποτέλεσμα.

Ο Σολτς αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει αναφορές που τον θέλουν υπουργό οικονομικών, λέγοντας μόνο ότι το SPD θα έχει τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο και ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα έχει υπουργεία-κλειδιά, όπως το υπουργείο οικονομικών. 

Απογοητευμένος δηλώνει ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έκανε καμπάνια υπέρ του «όχι» στη συμμετοχή στον συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Τόνισε ωστόσο ότι η νεολαία θα συνεχίσει την κριτική της, ενισχυμένη και από τα πολλά νέα μέλη που πρόσφατα εντάχθηκαν σε αυτή.

Η συμμετοχή

Με ψήφους 239.604 επί συνόλου 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02% εγκρίθηκε η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στην διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο και δεσμευτικό, καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών του κόμματος.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου των προηγούμενων ημερών, ανέφεραν ότι η γενική γραμματέας και υποψήφια πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες δήλωσε σε κλειστό κομματικό κύκλο ότι τα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου, δύο μόλις μέρες πριν από την ανάδειξη της 'Αγγελα Μέρκελ σε Καγκελάριο από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (14 Μαρτίου). Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε η κ. Νάλες, θα αποτραπεί το ενδεχόμενο τα πρόσωπα να μονοπωλήσουν την συζήτηση επί μία εβδομάδα.

Οι θέσεις στα υπουργεία

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. 

Η αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία Μανουέλα Σβέσιγκ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα της να επιλέξει και στελέχη από την πρώην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν έπραξε η 'Αγγελα Μέρκελ για τα υπουργεία που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Η διαδικασία

Η ψηφοφορία διεξήχθη με επιστολική ψήφο από τις 20 Φεβρουαρίου ως και τις 2 Μαρτίου και στοίχισε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ δικαίωμα συμμετοχής είχαν τα 463.723 μέλη του κόμματος. Σε 2300 μέλη του SPD στο εξωτερικό επετράπη η ηλεκτρονική ψήφος.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο, όπου 120 εθελοντές ανέλαβαν την καταμέτρηση των ψήφων. Για το άνοιγμα των φακέλων χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια περί τα 20.000 κομμάτια την ώρα και είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την αντίστοιχη διαδικασία το 2013.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v