Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα Σύνοδος για Ουκρανία στο Μινσκ την Τετάρτη

Επιστρέφουν στο... Μινσκ οι Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ. Στο επίκεντρο μια συμφωνία για την κλιμακούμενη ουκρανική κρίση. Η Βρετανία κατηγορεί τον Πούτιν ότι ενεργεί σαν «τύραννος», ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξαπολύει πυρά κατά του Ρώσου ομολόγου του, ενώ ο Τζον Κέρι αναλαμβάνει ρόλο ενωτικό.

Νέα Σύνοδος για Ουκρανία στο Μινσκ την Τετάρτη

Στο Μινσκ θα συναντηθούν την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια ακόμη προσπάθεια διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία της Γερμανίας η απόφαση για τη σύνοδο ελήφθη κατά τη διάρκεια της «εκτενούς» τηλεδιάσκεψης που είχαν οι τέσσερις ηγέτες την Κυριακή.

Ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε περαιτέρω ένα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των προσπαθειών για διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι πλευρές που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Μινσκ», πρώτη προσπάθεια τον περασμένο Σεπτέμβριο για μία διευθέτηση των συγκρούσεων, «θα συναντηθούν επίσης την Τετάρτη στο Μινσκ», σύμφωνα με την καγκελαρία. 

Πρόκειται για εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες έπειτα από αρκετούς μήνες νηνεμίας και το Παρίσι και το Βερολίνο ανέλαβαν μία πρωτοβουλία «τελευταίας ευκαιρίας» στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη.
 
Ο Ολάντ και η Μέρκελ διαπραγματεύθηκαν για πέντε ώρες την Παρασκευή στη Μόσχα με τον Πούτιν. Σκοπός ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που παραμένουν νεκρό γράμμα.

Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στο Μόναχο για μία διάσκεψη για την ασφάλεια απηύθυναν αυτό το Σαββατοκύριακο πιεστικές εκκλήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης.

Ενώ η Μόσχα και το Κίεβο συνέχισαν να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τη σύγκρουση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και στις ουκρανικές δυνάμεις που προκάλεσε περισσότερους από 5.300 θανάτους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σε διάστημα δέκα μηνών, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Διπλωματικές μάχες 

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο ρόλος της Ρωσίας είναι το κεντρικό θέμα που έχει τεθεί στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, η οποία διεξάγεται στο Μόναχο.

Η Βρετανία, διαμέσω του υπουργού Εξωτερικών της Φίλιπ Χάμοντ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενεργεί σαν «τύραννος» στην Ουκρανία, αλλά είπε πως οι δυνάμεις του Κιέβου δεν μπορούν να νικήσουν τον ρωσικό στρατό στο πεδίο της μάχης και ότι μόνο μία πολιτική λύση μπορεί να σταματήσει την αιματοχυσία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέκρινε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Λαβρόφ για τις δηλώσεις που έκανε χθες στη Διάσκεψη, οι οποίες, είπε, δεν συνέβαλαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Είναι ευθύνη της Μόσχας να προσδιορίσει τα κοινά συμφέροντα», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι υπερθεμάτισε υπέρ της πολιτικής λύσης στο θέμα, τονίζοντας: «Είμαστε ενωμένοι, εργαζόμαστε στενά μαζί, όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η πρόκληση δεν θα τελειώσει με στρατιωτική δύναμη. Είμαστε ενωμένοι στη διπλωματία μας».

Πούτιν: Δεν εξαπολύω πόλεμο 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, αν και μία παγκόσμια τάξη όπου ένας ηγέτης λέει στους άλλους τι μπορούν να κάνουν δεν θα ταίριαζε στη Μόσχα.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μία προσπάθεια να αναχαιτισθεί η ανάπτυξή μας με διαφορετικά μέσα. Υπάρχει μία προσπάθεια να διαταραχθεί η υπάρχουσα παγκόσμια τάξη... με έναν αδιαφιλονίκητο ηγέτη που θέλει να παραμείνει τέτοιος με τη σκέψη πως του επιτρέπονται τα πάντα ενώ στους άλλους επιτρέπεται μόνο ό,τι επιτρέπει και μόνο προς τα συμφέροντά του», είπε ο Πούτιν.

«Αυτή η παγκόσμια τάξη δεν θα ταιριάξει ποτέ στη Ρωσία. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε, πρόκειται να συνεργαστούμε με όλους», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με εργατικά συνδικάτα στην πόλη Σότσι (νότια Ρωσία).

Ο Πούτιν επανέλαβε πως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε αντίποινα για τον ρόλο της στην ουκρανική διένεξη δεν θα έχουν αποτέλεσμα

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v