Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός στόχων Γαλλία και Ισπανία στα ελλείμματα

Έντονος προβληματισμός από τα στοιχεία της Κομισιόν για δημόσιο χρέος και ελλείμματα. Μεγάλες οι αποκλίσεις σε Γαλλία και Ισπανία. Τι θα αποφασίσει η Κομισιόν για χαλάρωση της λιτότητας. Χρέος 156,9% για Ελλάδα.

Εκτός στόχων Γαλλία και Ισπανία στα ελλείμματα
Προβληματίζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των κρατών-μελών. Κατά μέσο όρο, το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ (από 4,6% το 2009), αλλά μεγάλες οικονομίες βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους. 

Συγκεκριμένα, η Γαλλία δεν πέτυχε τον στόχο του ελλείμματος για το 2012, ενώ και η απόκλιση της Ισπανίας αποδεικνύεται μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, το έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε στο 4,8% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του επίσημου στόχου στο 4,5% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της Ισπανίας αναρριχήθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν προέβλεπε 10,2%. Ο στόχος της ισπανικής κυβέρνησης ήταν ακόμη χαμηλότερα, στο 7% του ΑΕΠ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στον υπολογισμό της και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το καυτό ερώτημα τώρα για την Κομισιόν είναι εάν θα δοθεί στη Γαλλία και στην Ισπανία περισσότερος χρόνος για να πετύχουν τους στόχους, δεδομένου μάλιστα ότι η ευρωζώνη παλεύει με την ύφεση που προκαλεί η λιτότητα.

Το θέμα επικράτησε στην ατζέντα των συζητήσεων και στο G20 το Σαββατοκύριακο, με τους αξιωματούχους να υποδεικνύουν ότι πραγματοποιείται μία στροφή από τη λιτότητα στην ανάκαμψη.

Επί τάπητος δεν τίθεται μόνο η περίπτωση της Ισπανίας και της Γαλλίας. Το έλλειμμα της Ιρλανδίας διαμορφώθηκε στο 7,6% του ΑΕΠ και της Κύπρου στο 6,3% του ΑΕΠ.  Από πλευράς δημόσιου χρέους, υπάρχουν τρεις χώρες που προβληματίζουν. Το χρέος της Ιταλίας ενισχύθηκε το 2012 στο 127% του ΑΕΠ, της Πορτογαλίας επίσης αυξήθηκε στο 123,6% του ΑΕΠ και της Ιρλανδίας στο 117,6% του ΑΕΠ. Το χρέος της Κύπρου ενισχύθηκε στο 85,8% του ΑΕΠ.

«Η ταχύτητα της προσαρμογής είναι βέβαιο ότι θα επιβραδυνθεί τώρα» δηλώνει ο Guntram Wolff, οικονομικός αναλυτής του Bruegel, και συμπλήρωσε: «Η Κομισιόν έχει ήδη συμφωνήσει σε αυτό».


Χρέος 156,9% για την Ελλάδα

Στο 10% διαμορφώθηκε τελικώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Στα τέλη του 2012, το δημόσιο χρέος ανήλθε τελικώς στο 156,9% του ΑΕΠ από 170,3% το 2011 και 148,3% το 2010.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ανήλθε το 2012 στο 6% του ΑΕΠ και στα 11,62 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ανεβαίνει στο 10% αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών. Ειδικότερα, το 2012 η γενική κυβέρνηση, μέσω του ΤΧΣ, πραγματοποίησε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις ύψους 8,429 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη δημοσιονομική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας καθώς αυτό που μετρά για την τρόικα είναι το αποτέλεσμα 6% και όχι το 10%.


ΥΠΟΙΚ: Μείωση ελλείμματος κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ αναφέρει: «Η Eurostat δημοσιοποίησε σήμερα τα προσωρινά απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012, στο πλαίσιο της 1ης Κοινοποίησης της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 10% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι:

Α. Το έλλειμμα διαμορφώνεται σε αυτό το ύψος αφού προσμετράται η επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η επίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται από την Eurostat πως έχει εφάπαξ επίδραση (one-off impact).

Β. Το έλλειμμα σε όρους καθαρής δημοσιονομικής επίδοσης, δηλαδή χωρίς την επίπτωση αυτή, ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ.

• Ο στόχος του Προϋπολογισμού για το 2012 ήταν για έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ.
• Το έλλειμμα, συνεπώς μειώθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το 2011 (από 9,8% του ΑΕΠ σε 6% του ΑΕΠ).
• Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ έναντι 2,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 (δηλαδή μείωση κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v