Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ναι" στο κυπριακό πακέτο από Eurogroup

Στα 10 δισ. το πακέτο για Κύπρο. Προχωρά η εγκρίση από εθνικά κοινοβούλια. Έως 24/4 έγκριση από ESM. Επταετής επιμήκυνση σε Πορτογαλία, Ιρλανδία. Πίεση προς Ελλάδα να τελειώσει τις διαπραγματεύσεις. Τα σχέδια για τράπεζες.

Ναι στο κυπριακό πακέτο από Eurogroup
Υπάρχουν πλέον τα απαιτούμενα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης του δανείου ύψους 10 δισ. προς την Κύπρο από τα εθνικά κοινοβούλια, αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα έχει εγκρίνει το κυπριακό δάνειο έως τις 24 Απριλίου, μετά τις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, σημειώνεται σχετικά. 

Παράλληλα, οι ΥΠΟΙΚ προσβλέπουν σε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με τη Ρωσία για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι η συμμετοχή του ESM θα είναι 9 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια το ποσό των 10 δισ. ευρώ δεν αλλάζει. 

Αναφορικά με τα υπόλοιπα χρήματα που θα χρειαστούν, ο επίτροπος Ο. Ρεν επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι υπάρχει σύγχυση με τα ποσά γιατί οι διαρροές εγγράφων των τελευταίων ημερών αφορούν διαφορετικές περιόδους και εκτιμήσεις. Υποστήριξε ότι τα 17 δισ. ευρώ αφορούν τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες (net financing needs), ενώ τα 23 δισ. αφορούν τις μικτές (gross) χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου. Προσέθεσε ωστόσο ότι σε αυτό το τελευταίο ποσό υπάρχουν και κάποια «μαξιλάρια» που θα προορίζονται να καλύψουν πιθανά επιπλέον κόστη, ενώ παραδέχθηκε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τα μεγέθη

Το ανακοινωθέν του Eurogroup σημειώνει ότι η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να δοθεί έως τα μέσα Μαϊου, συνδέοντας την εκταμίευση με την ολοκλήρωση της εν εξελίξει έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο έγγραφο του ESM υποστηρίζει ότι η πρώτη δόση από το δάνειο θα ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. να δίνονται πριν τα τέλη Μαϊου και το 1 δισ. πριν τα τέλη Ιουνίου.


Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρoυ και οι πωλήσεις χρυσού

Όσον αφορά την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την αλλαγή του Π. Δημητριάδη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ περιγράφεται στη συνθήκη της Ε.Ε. και ότι η ΕΚΤ εξετάζει τις εξελίξεις στην Κύπρο υπό αυτήν την οπτική.

Η πώληση χρυσού τέθηκε από τις κυπριακές αρχές και δεν είναι αίτημα της τρόικα ή του eurogroup. Η απόφαση θα ληφθεί από την κυπριακή πλευρά, είπε ο επικεφαλής του eurogroup.

Ο Μάριο Ντράγκι όμως από την πλευρά του έσπευσε να προσθέσει ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αλλά τα έσοδα από την πώληση χρυσού της ΚΤΚ πρέπει σε πρώτη προτεραιότητα να καλύψουν τυχόν απώλειες που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ELA.


Ντάισελμπλουμ: Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα

Το eurogroup ενημερώθηκε επίσης για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών μετά και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι «οι συζητήσεις είναι παραγωγικές και έχουν προχωρήσει καλά για μια σειρά μέτρα». Το eurogroup ενθαρρύνει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες.

Bail-in και τραπεζική ενοποίηση

Όσον αφορά την τραπεζική ενοποίηση ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι θα βοηθήσει την σταθεροποίηση της Ευρώπης, καθώς θα σπάσει το δεσμό ανάμεσα στα κρατικά χρέη και τις τράπεζες. Εξέφρασε την ελπίδα της Κομισιόν να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία.

Δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε από την πλευρά του ότι το Eurogroup σημείωσε πρόοδο στην συζήτηση για τα λεγόμενα “legacy assets” (αφορά στις "παλαιές" ζημιές που έχει φορτωθεί κάποια τράπεζα πριν από τη διάσωση από τον ESM για τις οποίες η Γερμανία επιθυμεί να καλύπτονται από τα κράτη ή άλλες μεθόδους, όπως το bail in, χωρίς να επιβαρύνουν το Ταμείο). Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για τις λεπτομέριες της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ESM θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.


Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Κύπρο 

"Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας για τους όρους και τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου. 

Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα όσον αφορά τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη όσο και μοναδική περίπτωση του κυπριακού χρηματοοικονομικού τομέα. Το Eurogroup επαινεί τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών μέτρων σε στενό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών τις τελευταίες εβδομάδες. 

Το Eurogroup είναι σίγουρο ότι οι αποφασιστικές ενέργειες σε συνδυασμό με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο μνημόνιο θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη οδό, με βάση ισχυρά δημόσια οικονομικά, ισορροπημένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα. 

Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο με τους ελέγχους αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος από τη Moneyval και ανεξάρτητο ελεγκτή, σε συνδυασμό με τη δέσμευση στο μνημόνιο για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος, μετά και τις σχετικές συστάσεις από τους ελεγκτές.

Τo Εurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της οικονομικής βοήθειας ύψους έως 10 δισ. από το ESM, αναλόγως της συμμετοχής του ΔΝΤ. Το Eurogroup καταγράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της Κύπρου για 3ετές δάνειο (Extended Fund Facility) περίπου 1 δισ. στις αρχές Μαΐου. Ως εκ τούτου, το ποσόν του ESM θα ανέλθει έως 9 δισ. ευρώ. Το Eurogroup προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυπριακών και των ρωσικών αρχών για την αναδιάρθρωση του δανείου που έχει δώσει στην Κύπρο η Ρωσία. 

Το Eurogroup εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική βοήθεια έως τις 24 Απριλίου 2013, αναλόγως και της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών. 

Ως εκ τούτου, η πρώτη δόση από τον ESM σχεδιάζεται να δοθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος". 
 

Ναι σε επιμήκυνση για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία

Το μεσημέρι άνοιξε ο δρόμος και για την επταετή επιμήκυνση των δανείων Πορτογαλίας και Ιρλανδίας. Οπως είπε ο επικεφαλής του eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι υπέρ της παράτασης στην αποπληρωμή των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και περιμένουν την έγκριση των μελών της Ε.Ε. εκτός ευρωζώνης αργότερα την Παρασκευή.

Προϋπόθεση η θετική αξιολόγηση της τρόικας. Αργότερα την Παρασκευή το Ecofin ανακοίνωσε ότι με τη σειρά του ενέκρινε την επιμήκυνση των δανείων των δυο χωρών.


Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin συζήτησαν σήμερα την πορεία των προγραμμάτων προσαρμογής της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Και τα δύο προγράμματα παραμένουν σε τροχιά παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες.

Επαινέσαμε την ισχυρή δέσμευση που συνεχίζουν να δείχνουν οι αρχές στα προγράμματα προσαρμογής τους, τα οποία έχουν ήδη επιτύχει στην αντιμετώπιση των προηγούμενων συσσωρευμένων ανισορροπιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές της Πορτογαλίας μας διαβεβαίωσαν ότι θα συμφωνήσουν γρήγορα με τις αρχές της τρόικα και ότι θα νομοθετήσουν κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα, βασισμένα στον έλεγχο των δαπανών, μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου σε ορισμένα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2013.

Επίσης καλωσορίζουμε τη δέσμευση των αρχών να συγκεκριμενοποιήσουν πλήρως τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, η οποία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διαρθρωτικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία θα εγγυηθούν μακροχρόνια δημοσιονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ΕΕ

Αν και βρίσκονται σε κάπως διαφορετικά στάδια στα προγράμματα προσαρμογής τους, οι δύο χώρες έχουν λάβει επιτυχημένα βήματα για να επιστρέψουν στις αγορές.

Για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες τους να ανακτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να βγουν από τα προγράμματα διάσωσης, συμφωνήσαμε επί της αρχής, που υπόκειται στην έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, να επιμηκύνουμε τις ωριμάνσεις των δανείων του ESM και του EFSF προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αυξάνοντας το όριο της μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης κατά 7 έτη, υπό τον όρο ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος θα επιβεβαιωθεί και από την τρόικα μαζί με την 9η αξιολόγηση του ιρλανδικού προγράμματος και την 7η αξιολόγηση του πορτογαλικού προγράμματος. Η επιμήκυνση θα εξομαλύνει το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και για τις δύο χώρες και θα μειώσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την τρόικα η επιμήκυνση του χρέους, στο γενικότερο πλαίσιο της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των παραγόντων της αγοράς και ως εκ τούτου προστατεύοντας την Πορτογαλία και την Ιρλανδία από ρίσκα αναχρηματοδότησης που προέρχονται από άλλες χώρες που ακολουθούν προγράμματα όπως η Κύπρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v