Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση του ΡΜΙ ευρωζώνης στο 46,8

Στην τελική ένδειξη για το Μάρτιο, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 46,8 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, στο 46,6.

Νέα πτώση του ΡΜΙ ευρωζώνης στο 46,8
Κατεβάζει περαιτέρω ταχύτητα ο ευρωπαϊκός κλάδος μεταποίησης, σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ της Markit. Συγκεκριμένα, στην τελική ένδειξη για το Μάρτιο, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 46,8 από 47,9 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, στο 46,6.

Το πιο ανησυχητικό σημείο είναι πως φαίνεται ότι η κρίση επηρεάζει πλέον και τον πυρήνα της ευρωζώνης. Ο γερμανικός ΡΜΙ επέστρεψε σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 49, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012. Η αρχική ένδειξη ωστόσο, βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 48,9. Τον προηγούμενο μήνα, ο γερμανικός ΡΜΙ είχε αγγίξει το 50,3.

Οριακή άνοδο κατέγραψε ο γαλλικός ΡΜΙ, στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων, δηλαδή κάτω από το διαχωριστικό όριο του 50. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 44 έναντι αρχικής ένδειξης στο 43,9. Το Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 43,9.

Ο αντίκτυπος της κυπριακής κρίσης

«Αν και από κάποια πλευρά είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε πως οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν προκάλεσαν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρηματική δραστηριότητα, η ανησυχία είναι πως το τελευταίο κεφάλαιο στην κρίση της περιοχής θα πλήξει περαιτέρω τη ζήτηση τον Απρίλιο» αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

«Η μεταποίηση της ευρωζώνης… φαίνεται πως αποτέλεσε τελικά βαρίδι στη συνολική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθός της πτώσης το Μάρτιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η πτώση μπορεί επίσης να ενταθεί το δεύτερο τρίμηνο» συμπλήρωσε.

Η πιο βαθιά ύφεση 20ετίας στην Ιταλία

Δυσμενέστερη των εκτιμήσεων αποδεικνύεται η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου στην Ιταλία. Επισημαίνεται ότι ο ιταλικός ΡΜΙ συρρικνώνεται κατά τους τελευταίους 20 μήνες, ενώ τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η χώρα βρίσκεται στη πιο βαθιά ύφεση της τελευταίας 20ετίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης βούλιαξε στο 44,5 το Μάρτιο, από 45,8 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, έβλεπαν μικρότερη μείωση στο 45.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v