Το μοντέλο Ντάισελμπλουμ άναψε φωτιές στην ΕΕ

Ολάντ και Ραχόι παίρνουν θέση κατά του μοντέλου για bail in καταθετών που εισηγήθηκε ο Ντάισελμπλουμ. Πυρά κατά του Mr Eurogroup από στελέχη της ΕΚΤ. "Παράθυρο" να νομοθετηθεί το μέτρο από Κομισιόν-Ευρωκοινοβούλιο.  

Το μοντέλο Ντάισελμπλουμ άναψε φωτιές στην ΕΕ
Χάος όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει η δήλωση του Γ. Ντάισελμπλουμ περί κυπριακού μοντέλου διασώσεων των τραπεζών, με συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων.

Για έκτακτη και ειδική περίπτωση στη διάσωση της Κύπρου έσπευσαν να μιλήσουν και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αναφορές για διάσωση "μοντέλο".

"Η Κύπρος αποτέλεσε ειδική περίπτωση, οι καταθέσεις πρέπει να είναι εγγυημένες", σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. "Η ευρωπαϊκή συμφωνία για την διάσωση της Κύπρου είναι έκτακτη και ειδική, η εφαρμογή της είναι μόνο για την Κύπρο", σημείωσε ο κ. Ραχόι.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν ευθέως πως ο πρόεδρος του Eurogroup «κάνει λάθος», ενώ αντιθέτως η Κομισιόν κλείνει το μάτι σε μελλοντικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών.

Η εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου, του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, διαβεβαίωσε μεν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ασφαλείς, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το κυπριακό μοντέλο και στο μέλλον, δηλώνοντας μάλιστα ότι το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος για το επικείμενο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στην ΕΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει bail in σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» δήλωσε η Chantal Hughes και συμπλήρωσε: «Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν αποκλείεται ότι οι καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία "επιλέξιμα" σε bail in».

Ο ευρωβουλευτής Gunnar Hokmark, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις χώρες της ΕΕ για την εκπόνηση νέου νόμου για τις προβληματικές τράπεζες, έχει αντίστοιχη άποψη. 

"Πρέπει να μπορείς να εφαρμόσεις το bail in και με τους μεγάλους καταθέτες. Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ είναι προστατευμένες. Οι καταθέσεις άνω αυτού του ποσού είναι ανασφάλιστες και θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως μέρος των κεφαλαίων που μπορούν να υποστούν ζημιά", τόνισε, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζει αυτή την άποψη. 

Ο νόμος, που θα εισάγει τρόπος επιβολής ζημιών σε ομολογιούχους, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2015


"Κάνει λάθος ο Ντάισελμπλουμ"

Σαφείς αποστάσεις από μία τέτοια λύση κρατούν πάντως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο λόγος για τον Γάλλο τραπεζίτη Μπενουά Κερέ και το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι.

Ειδικότερα ο Μπενουά Κερέ, Γάλλος τραπεζίτης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 δήλωσε πως η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και πως υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί ο έλεγχος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου έχοντας ως ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

«Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα νωρίτερα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Κερέ και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα χρησιμοποιούσαμε τις ίδιες μεθόδους και αλλού. Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος να το πει αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή η κατάσταση έφτασε σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα».


Νοβότνι: Ειδική περίπτωση η Κύπρος

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης E. Nοβότνι που δήλωσε ότι η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι ειδική περίπτωση και το πακέτο διάσωσης που εφαρμόστηκε δεν αποτελεί "μοντέλο" για άλλες χώρες.

O ίδιος πρόσθεσε πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες της Κύπρου πρέπει να αρθούν το συντομότερο.

Παρέμβαση και από αξιωματούχους της Fed

«Μοναδική περίπτωση» χαρακτήρισε τη συμφωνία για το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες αξιωματούχος της Fed συμπληρώνοντας πως η Μεγαλόνησος ήταν θεματοφύλακας μαύρου χρήματος.

Ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Φίσερ, επικεφαλής της Fed Ντάλας, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Tόνισε πάντως, πως η δυσκολία στην κυπριακή συμφωνία είναι «τι σηματοδοτεί για τους καταθέτες ανά τον κόσμο, καθώς οι καταθέτες είναι εκείνοι που κινούν την οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v