Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Προστασία για ποσά ως €100.000

Να μην θιγούν καταθέσεις ως 100.000 ευρώ ζητά έμμεσα το eurogroup. Επιμένει να βρεθούν 5,8 δισ. ευρώ από το "κούρεμα". Ευελιξία στην Κύπρο τους συντελεστές. Κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις στην Ελλάδα λέει ο Στουρνάρας.

Eurogroup: Προστασία για ποσά ως €100.000
Την προστασία των καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ (σ.σ. επίπεδο στο οποίο προσδιορίζεται η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων) ζητά το eurogroup. Κατά ορισμένες πληροφορίες για ποσά πάνω από αυτό το όριο η εισήγηση είναι να επιβληθεί φόρος 15,6%.

Στην τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε αποφασίστηκε να δοθεί στην Κύπρο μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με την εισφορά επί των καταθέσεων, αλλά ο στόχος για την συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ παραμένει.

Η ψηφοφορία για το κρίσιμο νομοσχέδιο στην κυπριακή Βουλή αναμένεται να προχωρήσει κανονικά την Τρίτη στις 18:00.

Η ματαίωση της σημερινής ψηφοφορίας έγινε προκειμένου να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις όπως ανέφεραν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης. Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκε οι τράπεζες στην Κύπρο (αλλά και τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα) να μείνουν κλειστές Τρίτη και Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι την πρόταση να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ κατατέθηκε και από τον διοικητή της Κεντρικής Tράπεζας Kύπρου το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πάντως υπάρχει δισταγμός στη Λευκωσία να μπει μεγάλος συντελεστής στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, καθώς δημιουργείται ο κίνδυνος φυγής καταθέσεων.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο παραμένουν οι αντιδράσεις στην Ευρώπη αναφορικά με το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου, το οποίο βασίζεται σε καταθέσεις εύπορων πλουσίων. Ο λόγος είναι ότι δημιουργείται ανταγωνισμός με κράτη που έχουν υψηλό συντελεστή, όπως η Ελλάδα και ανταγωνίζονται την Κύπρο η οποία φορολογεί τις επιχειρήσεις με 10%.


Η ανακοίνωση του προέδρου του eurogroup

“Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο.

Θυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τις βάσεις του προγράμματος αναπροσαρμογής και της χρηματοδότησης της Κύπρου αντανακλά τον κοινό τόπο στον οποίο συνέκλιναν, η Κυπριακή κυβέρνηση και το Eurogroup.

Η υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον με περισσότερες προοπτικές για την Κύπρο και τους κατοίκους της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοοικονομικού τομέα, ισχυρών δημόσιων οικονομικών και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Επαναλαμβάνω ότι ο «φόρος σταθερότητας» στις καταθέσεις είναι ένα έκτακτο μέτρο. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την διεθνή οικονομική στήριξη, θα χρησιμοποιηθεί για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, και ως εκ τούτου, για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Χωρίς αυτό το μέτρο, η Κύπρος θα ερχόταν αντιμέτωπη με σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε αξιοσημείωτα χειρότερη θέση.

Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικρο-καταθέτες θα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Οι Κυπριακές αρχές θα υιοθετήσουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στον έκτακτο φόρο σε σχέση με ότι συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του πακέτου βοήθειας, και ως εκ τούτου, δεν θα επηρεάζει το συνολικό ποσόν της βοήθειας που θα ανέρχεται έως τα 10 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup έλαβε γνώση για την απόφαση των Κυπριακών αρχών να θεσπίσει προσωρινή τραπεζική αργία στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και καλεί για μια ήπια διαδικασία απόφασης από τις Κυπριακές αρχές και το Κοινοβούλιο, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα συμφωνημένα μέτρα.

Τα μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογών».


Στουρνάρας: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τις καταθέσεις στην Ελλάδα

«Αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας μετά το τέλος του eurogroup.

“Όσον αφορά εμάς, τόνισα ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατα”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να ανησυχούν οι έλληνες καταθέτες δήλωσε πως «διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v