Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Schultz: Ιταλοί, μην ψηφίσετε Berlusconi

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη οδήγησε την Ιταλία στην κατάρρευση με την ανεύθυνη συμπεριφορά του στην κυβέρνηση και τις προσωπικές του παρεκτροπές», δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μ. Schultz.

Schultz: Ιταλοί, μην ψηφίσετε Berlusconi
Μην ψηφίσετε Berlusconi… Έτσι απλά και καθαρά ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο Γερμανός Martin Schultz, εμπλέκεται στην ιταλική προεκλογική εκστρατεία.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήδη οδήγησε την Ιταλία στην κατάρρευση με την ανεύθυνη συμπεριφορά του στην κυβέρνηση και τις προσωπικές του παρεκτροπές» δήλωσε, σύμφωνα με τη γερμανική Bild, και συμπλήρωσε: «Πολλά διακυβεύονται στις επικείμενες εκλογές, όπως το να εξασφαλίσουμε ότι δεν χάθηκε η εμπιστοσύνη που έχτισε ο Μάριο Μόντι. Είμαι πολύ σίγουρος ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι θα κάνουν τη σωστή επιλογή για τη χώρα τους».

Μεταξύ Schultz και Berlusconi υπάρχει παρελθόν. Το 2003, όταν ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Berlusconi είχε συγκρίνει τον Schultz με αξιωματούχο των Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λίγο νωρίτερα, ο Schultz είχε επικρίνει την πολιτική που ακολουθούσε στην Ιταλία.


Μόντι: Η Μέρκελ δεν θέλει κεντροαριστερό κόμμα στην Ιταλία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει στις ιταλικές εκλογές, δήλωσε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής των κεντρώων, Μάριο Μόντι.

«Η Μέρκελ φοβάται τη συσπείρωση των κομμάτων της αριστεράς, ιδιαίτερα σε μια εκλογική περίοδο για την ίδια, δεν νομίζω πως έχει καμία επιθυμία να δει το Δημοκρατικό Κόμμα να άρχεται στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Μόντι σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Τα σχόλιά του επιβεβαιώθηκαν και από την εκπρόσωπό του, η οποία πρόσθεσε πως ο Μ. Μόντι εξέφρασε την άποψή του και δεν ισχυρίστηκε ότι είχε μιλήσει απευθείας με τη Μέρκελ για το θέμα αυτό.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «η καγκελάριος δεν σχολιάζει την ιταλική προεκλογική περίοδο και δεν το έχει πράξει ούτε κατά το παρελθόν».

Τα σχόλια αυτά, ωστόσο, φέρνουν σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ, η οποία προσπαθεί πολύ σκληρά να μην εμπλακεί στην εκστρατεία των ιταλικών εκλογών, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Μόντι απαντούσε σε σχόλια του ηγέτη της κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επανειλημμένως έχει επιτεθεί κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου και έχει ισχυριστεί ότι ο Μόντι έχει ήδη συμφωνήσει να ενώσει τις δυνάμεις του με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερζάνι μετά τις εκλογές «με τις ευλογίες της Μέρκελ».

Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Δημοκρατικό Κόμμα ως επικρατέστερο να κερδίσει τον έλεγχο της Κάτω Βουλής στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου. Η κεντρώα συμμαχία του Μόντι βρίσκεται στην τέταρτη θέση, όμως το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να χρειαστεί τη στήριξή της προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της Άνω Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v