Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο άγνωστος κ. Ντάισελμπλουμ

Η εκλογή του από το σημερινό Eurogroup θεωρείται βέβαιη μετά και την κάμψη των γαλλικών ενστάσεων. Άπειρος, αλλά χαρισματικός. Με ακροαριστερό παρελθόν, αλλά εκπρόσωπος μιας χώρας με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ο άγνωστος κ. Ντάισελμπλουμ
Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πλέον ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ θα είναι ο νέος επικεφαλής του Eurogroup και διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα καθώς κάμφθηκαν και οι ενστάσεις του Παρισιού, όπως παραδέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα διοριστεί ο κ. Ντάισελμπλουμ», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στο TV5. Επισημαίνεται ότι μέχρι πριν από έναν μήνα ο Γάλλος αξιωματούχος ζητούσε περισσότερες πληροφορίες για την ατζέντα του κ. Ντάισελμπλουμ. «Διατηρώ το αίτημά μου να ξεκαθαρίσει το όραμά του για την Ευρώπη. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, να μας πει τι περιμένει και τι θέλει» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και συμπλήρωσε: «Ελπίζω να συνεχίσει την παράδοση του κ. Γιούνκερ.

Ποιος είναι, όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ;

Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εδώ και μόλις 6 εβδομάδες
. Ειδικός επί θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης και μάλιστα με ακροαριστερό παρελθόν. Είναι μόλις 46 ετών και έχει ήδη εντυπωσιάσει πολλούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει στο Reuters ότι σε μία από τις συναντήσεις του Eurogroup τον Δεκέμβριο κάποια στιγμή ο Β. Σόιμπλε πήγε σε ένα διπλανό δωμάτιο με κάποια από τα μεγάλα ονόματα, εκ των οποίων ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Ντάισελμπλουμ έκατσε λίγο να σκεφτεί. Χτύπησε την πόρτα ευγενικά, αλλά αποφασιστικά και μπήκε μέσα. Μετά από λίγο βγήκαν όλοι μαζί από το δωμάτιο έχοντας καταλήξει σε συμφωνία. «Ο τύπος έχει κότσια και χάρη», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ακόμη και ο επιφυλακτικός Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος συνάντησε στο Παρίσι τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, τον χαρακτήρισε ευφυή και συμπαθητικό, λέγοντας πως η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική - παρότι δεν λύθηκαν όλες οι γαλλικές απορίες.

Το βιογραφικό του μπορεί να μην είναι το πιο ελπιδοφόρο για την Α. Μέρκελ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι στενός φίλος του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας Ντίντερικ Σάμσον και συμμετείχε στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος Οι Κόκκινοι Μηχανικοί επειδή οι περισσότεροι είχαν τεχνικές σπουδές. Είναι γιος καθηγητή αγγλικών και σπούδασε αγροτικές επιστήμες. Εργάστηκε στο υπουργείο Γεωργίας και εκλέγεται βουλευτής από το 2000. Ουδέποτε εγκατέλειψε την αγάπη του για την αγροτική ανάπτυξη. Ακόμη και τώρα έχει φάρμα με γουρούνια.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, όμως, είναι εκπρόσωπος μιας εκ των ελάχιστων πλέον οικονομιών στην ευρωζώνη με αξιολόγηση τριπλού Α, ενώ ταυτόχρονα η Ολλανδία είναι θερμός υποστηρικτής της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και αυτό φαίνεται πως είναι αρκετό για τη Γερμανίδα καγκελάριο. Δεν προέρχεται ούτε από πολύ μεγάλη ούτε από πολύ μικρή χώρα, η κυβέρνησή του δεν έχει να παλέψει με πιστοληπτικές υποβαθμίσεις και είναι αφενός σοσιαλδημοκράτης και αφετέρου υποστηρικτής των σκληρά υπεύθυνων οικονομικών πολιτικών - ό,τι κοντινότερο δηλαδή στην ευρωπαϊκή χρυσή τομή.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v