Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

World Bank: Κόβει στόχο διεθνούς ανάπτυξης

Η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη και αβέβαιη προειδοποιεί η World Bank. Ρίχνει τον πήχη για την παγκόσμια οικονομία στο 2,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3%. Τι εκτιμά για ΗΠΑ και Κίνα

World Bank: Κόβει στόχο διεθνούς ανάπτυξης
«Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ευάλωτη και αβέβαιη θολώνοντας τις προοπτικές τα ταχεία βελτίωση και επιστροφή σε πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε ο Jim Yong Kim, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία της έκθεση για τη διεθνή οικονομία.

Σε αυτή την έκθεση άλλωστε, η Παγκόσμια Τράπεζα προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της τόσο για τις αναπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το διεθνές ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος κατά 2,4% (από2,3% το 2012) έναντι αρχικής πρόβλεψης το 3%.

Κάνει λόγο για «απογοητευτικά αδύναμη ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες» λόγω της λιτότητας, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής εμπιστοσύνης τόσο από πλευράς καταναλωτών όσο και από πλευράς επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2012. Τονίζει μάλιστα ότι η πολιτική μάχη στις ΗΠΑ για το όριο χρέους και τις δημόσιες δαπάνες μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη και να πυροδοτήσει έλλειμμα εμπιστοσύνης στο δολάριο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα όμως, υποβάθμισε τις προβλέψεις και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 5,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 5,9%. Σημειώνεται ότι προ κρίσης οι εν λόγω οικονομίες αναπτύσσονταν κατά 7,5%

Ως προς την Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει φέτος ανάπτυξη 8,4% φέτος και επιβράδυνση στο 7,9% σταδιακά μέχρι το 2015

Παρά ταύτα το μήνυμα της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι σαφές προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες να μην προχωρήσουν φέτος σε μέτρα ώθησης της ζήτησης. «Τα επιπλέον κίνητρα για την ώθηση της ζήτησης μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά – αυξάνοντας το δανεισμό και τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικό αντάλλαγμα σε όρους επιπλέον ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v