Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El-Erian: Μικρά τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας

Η συμφωνία προσφέρει πολύ λίγα εργαλεία για την αντιμετώπιση των αντίθετων ανέμων που υπονομεύουν την ανάπτυξη, αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και περιορίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εκτιμά ο El-Erian.

El-Erian: Μικρά τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας
Ο Mohamed El-Erian της PIMCO εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων προσφέρει πολύ λίγα εργαλεία για την αντιμετώπιση των αντίθετων ανέμων που υπονομεύουν την ανάπτυξη, αποθαρρύνουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και περιορίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε άρθρο του στο CNN, επισημαίνει ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα, αντί να την απομακρύνει.

Παράλληλα, αφήνει άλυτα πολλά ζητήματα που αφορούν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

Επιπλέον, ο Μ. El-Erian τονίζει ότι ο χθεσινός συμβιβασμός στο Κογκρέσο δεν αναμένεται να δώσει βραχυπρόθεσμη τόνωση στην αμερικανική οικονομία και προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς.

Ωστόσο, ο αναλυτής της PIMCO υποστηρίζει ότι η συμφωνία για τον δημοσιονομικό γκρεμό εμπεριέχει ένα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτα φορά μετά από πολλά χρόνια που λαμβάνεται μια απόφαση για την προστασία της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Η αύξηση στους φόρους των ανώτερων εισοδημάτων και η διατήρηση των μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου δείνχει ότι "καταβάλλονται προσπάθειες να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες οικονομικών ανισοτήτων και σταθερής μείωσης του εισοδήματος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v