Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για το γκρεμό

Αιφνιδιαστική ανατροπή στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων. Η ταπεινωτική ήττα Μπένερ και η εγκατάλειψη του Plan B. Χωρίς ικανό συνομιλητή ο Μπαράκ Ομπάμα στις διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό.

ΗΠΑ: Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για το γκρεμό
Μία αιφνιδιαστική ανατροπή στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων φέρνει τα πάνω-κάτω στις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού κι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται πρακτικά χωρίς ικανό συνομιλητή στις συζητήσεις.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων John  Boehner ακύρωσε την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το δικό του Plan B, καθώς δεν κατάφερε να αποσπάσει την απαιτούμενη εσωκομματική στήριξη, γεγονός που είναι σημαντική ήττα για τον ίδιο και δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητά του να προωθήσει οποιαδήποτε πλέον πρόταση στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Boehner κάλεσε έκτακτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξής του και μάλιστα με χαρακτήρα δραματικό, όπως σχολιάζει ο ξένος Τύπος. Λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι το Plan B δεν θα περάσει σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων - την οποία «ελέγχουν» οι ρεπουμπλικάνοι.

«Η Βουλή δεν θα προχωρήσει σήμερα με τα φορολογικά μέτρα επειδή δεν είχαμε επαρκή στήριξη από τα μέλη μας για να περάσουμε το σχέδιο. Τώρα είναι στα χέρια του προέδρου να εργαστεί από κοινού με τον γερουσιαστή Ρέιντ στη νομοθεσία για να αποτραπεί ο δημοσιονομικός γκρεμός» δήλωσε ο κ.Boehner.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για λάθος υπολογισμούς του. Την τελευταία εβδομάδα, ο Ομπάμα και ο Μπένερ είχαν συναντηθεί αρκετές φορές και είχαν προχωρήσει σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, που όμως δεν ήταν αρκετές για την επίτευξη συμφωνίας. Ο κ. Boehner αποφάσισε να ακολουθήσει άλλη γραμμή, επιδιώκοντας επικύρωση του δικού του σχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσε μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η συντηρητική πλευρά των ρπουμπλικάνων δεν στήριξε το Plan B - που έκανε λόγο για αύξηση της φορολογίας μόνο για τα εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατ. δολ. Εάν περνούσε αυτό, θα ήταν η πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες όπου οι ρεπουμπλικάνοι θα στήριζαν αύξηση της φορολογίας.

Τώρα, πρακτικά δημιουργείται κενό ηγεσίας στους ρεπουμπλικάνους, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Απομένουν μόλις 11 ημέρες μέχρι την αυτόματη επιβολή μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ., που -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- θα οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα εξής: «Η βασική προτεραιότητα του προέδρου είναι να εξασφαλίσει ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν για το 98% των Αμερικανών και το 97% των μικρών επιχειρήσεων μέσα σε μόνο λίγες ημέρες. Ο πρόεδρος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να γίνει αυτό και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μία διακομματική λύση γρήγορα ώστε να προστατευθεί η μεσαία τάξη και η οικονομία μας».

Ο γερουσιαστής των δημοκρατικών Reid κάλεσε τον Boehner να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Είναι σαφές ότι για να προστατευθεί η μεσαία τάξη από τον δημοσιονομικό γκρεμό ο κ. Boehner πρέπει να επιτρέψει να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα μπορούν να στηρίξουν οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι», είπε, συμπληρώνοντας: «Με την προσέγγιση του κ. Boehner χάθηκε μία ολόκληρη εβδομάδα και οι οικογένειες της μεσαίας τάξης ωθούνται πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v