Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed:Αμετάβλητα επιτόκια έως το... 2015

Η Federal Reserve διατήρησε το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25% και δεσμεύθηκε για μηδενικά επιτόκια «όσο η ανεργία παραμένει άνω του 6,5%». Oι εκτιμήσεις του B. Bernanke για την ανάπτυξη.

Fed:Αμετάβλητα επιτόκια έως το... 2015
"Θα συνεχιστεί η επαναγορά ομολόγων έως ότου υπάρξει σαφής βελτίωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ", υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος σημείωσε σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιορίσει τις παρεμβάσεις της στην οικονομία πριν επιτευχθεί επίπεδο πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον επισήμανε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα είναι ιδιαίτερα ελαστικό όσον αφορά τα ποσά επαναγοράς, ενώ προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κινηθεί μεταξύ 2,3% έως 3% το 2013.

Εκτίμησε ακόμη ότι η ανεργία δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 6,5% έως το 2015, δεδομένο που ερμηνεύτηκε από αναλυτές ότι οδηγεί σε σταθερά επιτόκια έως τουλάχιστον το 2015.

Αναφορικά με το θέμα του "δημοσιονομικού γκρεμού" δήλωσε ότι η FED δεν έχει τα απαραίτητα "εργαλεία" στην κατοχή της ώστε να μειώσει τον κίνδυνο. Χαρακτήρισε όμως ιδιαίτερα σημαντική την δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι αποφάσεις της Fed στη τελευταία συνεδρίαση του έτους

Αμετάβλητα στο 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η αμερικανική κεντρική τράπεζα και υποσχέθηκε πρόσθετες αγορές κρατικών ομολόγων για να υποστηρίξει την οικονομία.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του έτους, η Federal Reserve διατήρησε το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο μηδέν με 0,25%.

Η Fed δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια στα μηδενικά αυτά επίπεδα «όσο η ανεργία παραμένει άνω του 6,5% και ο πληθωρισμός σε ορίζοντα 1-2 ετών δεν ξεπερνά το 2,5%.»

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών, η Fed ανακοίνωσε επίσης πρόσθετες μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 45 δισ. δολ., που θα ξεκινήσουν στο νέο έτος, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα Operation Twist.

Η Fed μέχρι χθες δήλωνε ότι προτίθεται να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά μέχρι τα μέσα του 2015 και η επιβολή του νέου συντελεστή με το όριο της ανεργίας, καταδεικνύει ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να έχουν καλύτερη εικόνα οι παράγοντες των αγορών για το πότε σκοπεύει να εξέλθει από την ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική της.

Οσον αφορά τις αγορές ομολόγων, με τις νέες εξαγορές των 45 δισ. δολ. το σύνολο των αγορών ανέρχεται στα 85 δισ. δολ. μηνιαίως. Η Fed είπε ότι τα ποσά των 45 δισ. δολ. θα ισχύσουν «αρχικώς» που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αναθεώρηση στο μέγεθος των αγορών.

Σημειώνεται ότι οι ψήφοι στην συνεδρίαση ήταν 11 υπέρ και 1 κατά. Η αρνητική ψήφος ανήκε στον διοικητή της Fed του Ρίτσμοντ, που τάχθηκε εναντίον και των νέων αγορών ομολόγων και των ορίων σχετικά με την ανεργία.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v