Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας

Συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Τα εργατικά συνδικάτα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα διαμαρτύρονται κατά της λιτότητας.

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας
Συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης χρέους. Τα εργατικά συνδικάτα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης και Αλληλεγγύης».

Στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης συμμετάσχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία, ενώ στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο CGIL προχωρά σε πολύωρη στάση εργασίας.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ μετέχουν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας (12:00 - 15:00) και συλλαλητήριο στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λόγω της κινητοποίησης, κλειστός θα είναι από τις 12 το μεσημέρι ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα. Στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν δάσκαλοι και καθηγητές. Το διάστημα αυτό οι δημοσιογράφοι θα μεταδίδουν μόνο ειδήσεις σχετικές με τις κινητοποιήσεις.

Συλλήψεις στην Ισπανία

Στην Ισπανία, σύμφωνα με την αστυνομία, από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν γίνει 57 συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί 14 άτομα -οι πέντε εκ των οποίων αστυνομικοί. Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες δεν λειτουργούν, όπως τα εργοστάσια των Νissan, Opel και Seat στην Καταλονία, της Volkswagen στη Ναβάρα ενώ ιδιαίτερα αισθητές είναι οι επιπτώσεις στους τομείς της βιομηχανίας χημικών, μετάλλων, κατασκευών αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τα πρώτα λεωφορεία, για το ελάχιστο των δρομολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με τη συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια.

Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης ενώ περίπου το 45% των πτήσεων της TAP έχει ακυρωθεί. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.

Διαδηλώσεις και στην Ελλάδα

Με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στις 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, συμμετέχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια. Κλειστός παραμένει από τις 12 το μεσημέρι ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα. Λίγο μετά τις 13:00 οι πρώτοι διαδηλωτές ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κλαυθμώνος.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v