Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφάζονται Βρετανία-Γερμανία για προϋπολογισμό ΕΕ

Σε γερμανο-βρετανική διαμάχη με εκατέρωθεν απειλές εξελίσσεται η συζήτηση για τον προσεχή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το Λονδίνο απειλεί με βέτο και το Βερολίνο ζητά να ματαιωθεί η προσεχής σύνοδος του Νοεμβρίου.

Σφάζονται Βρετανία-Γερμανία για προϋπολογισμό ΕΕ
Σε γερμανο-βρετανική διαμάχη με εκατέρωθεν απειλές εξελίσσεται η συζήτηση για τον προσεχή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το Λονδίνο απειλεί με βέτο σε οποιαδήποτε άλλη έκβαση πέρα από το πάγωμα των ευρωπαϊκών δαπανών και το Βερολίνο διαμηνύει ότι θα ζητήσει να ματαιωθεί η προσεχής σύνοδος κορυφής του Νοεμβρίου, μεταδίδουν οι FΤ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι η κ. Μέρκελ έχει πρόθεση να ματαιώσει τη σύνοδο λόγω των βρετανικών θέσεων για τον προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνδυασμό με μία ομάδα 15 κρατών – την αποκαλούμενη «ομάδα συνοχής» - έχουν καταθέσει πρόταση για επέκταση του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 1 τρισ. ευρώ την περίοδο 2014 – 2020 που αντιστοιχεί στο 1,1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Επιχείρημα της Κομισιόν είναι πως πρέπει να δοθούν περισσότερα αναπτυξιακά κονδύλια στα φτωχότερα κράτη που πλήττονται από την κρίση χρέους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron όμως, κατά τη σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάθετος. «Εάν η συμφωνία δεν είναι καλή για τη Βρετανία τότε δεν θα υπάρξει καθόλου συμφωνία» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκές δαπάνες να αυξάνονται συνεχώς όταν εμείς πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις σε τόσους πολλούς τομείς».

Η Angela Merkel καταθέτει συμβιβαστική πρόταση βάσει της οποίας ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα αυξηθεί κατά 1%. Την πρόταση του Βερολίνου στηρίζουν έξι κράτη – Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία και Τσεχία.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, η κα. Merkel είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Cameron την προηγούμενη εβδομάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η καγκελάριος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει η σύνοδος του Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό εάν η Βρετανία σκοπεύει να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία» αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις και συμπληρώνουν: «Σκοπεύει να συναντήσει τον κ. Cameron στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου όταν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα».

«Η κα. Merkel θέλει να πετύχει συμφωνία στη σύνοδο (στις 22-23 Νοεμβρίου) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ευρωζώνη το Δεκέμβριο. Θεωρεί ότι η διαμάχη για τον προϋπολογισμό είναι ένας επικίνδυνος αντιπερισπασμός από τη βασική προτεραιότητα της ΕΕ» αναφέρουν οι FT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v