Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτοιμη να ζητήσει "γραμμή πίστωσης" η Ισπανία

Η Μαδρίτη θα ζητήσει "γραμμή πίστωσης" από τον ESM ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Δεν θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια. Θα υπογράψει μνημόνιο, χωρίς σημαντικά μέτρα. Το ζήτημα σκαλώνει στις ανησυχίες για Ιταλία.

Έτοιμη να ζητήσει γραμμή πίστωσης η Ισπανία
Έτοιμη να ζητήσει και επισήμως «γραμμή πίστωσης» από τον ESM, ώστε να ξεκινήσει και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, είναι η Μαδρίτη, αλλά η διαδικασία κολλάει σε… εξωγενείς παράγοντες. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο αξιωματούχος, η Μαδρίτη έχει βρει τη φόρμουλα για να προχωρήσει και οι αναβολές προκαλούνται πλέον από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προσφύγει η ενδιαφερόμενη χώρα στον ESM. Έτσι, η Ισπανία θα ζητήσει «γραμμή πίστωσης» (όχι δάνειο) από τον ESM, αλλά δεν θα χρησιμοποιήσει καθόλου αυτά τα κεφάλαια. Όπως αναφέρει και ο Ισπανός αξιωματούχος, «η γραμμή πίστωσης δεν είναι δομική, αλλά περιστασιακή».

Στη συνέχεια, η Ισπανία θα υπογράψει μνημόνιο με όρους και προϋποθέσεις -που θα πρέπει να εγκριθεί και από το γερμανικό κοινοβούλιο-, το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Με τη διαδικασία αυτή, η ΕΚΤ θα μπορέσει να ξεκινήσει το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών κρατικών ομολόγων, το οποίο ο Ισπανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει «ατομική βόμβα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά».

Η αναβολή όμως αφορά το Βερολίνο, αλλά και τη Ρώμη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τάσσεται υπέρ ενός νέου πακέτου για την Ισπανία και πολλοί θεωρούν ότι οι ενστάσεις αυτές οφείλονται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της Angela Merkel. Και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, όμως, εκφράζει προβληματισμό καθώς προειδοποίησε ότι το νέο πακέτο για την Ισπανία θα στοιχίσει ακριβά στη Ρώμη, συγκεκριμένα 1,5% του ιταλικού ΑΕΠ.

Στην ευρωζώνη, το θέμα συζήτησης είναι πλέον να περιοριστεί ο αντίκτυπος για την Ιταλία. 

Bloomberg: Η Γερμανία είναι ανοιχτή σε "μίνι" διάσωση Ισπανίας

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις δύο Γερμανών βουλευτών στο Bloomberg η Γερμανία δεν αντιτίθεται στην παροχή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ισπανία μέσω του ESM.

Τα σχόλια του Μichael Meister, αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Angela Merkel και του Norbert Barthle, εκπροσώπου του κόμματος για τον προϋπολογισμό, δείχνουν σύμφωνα με το δημοσίευμα μια αναδίπλωση της Γερμανίας όσον αφορά ένα ισπανικό αίτημα.

Ο κ. Barthle ανέφερε ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ισπανία, θα ήταν μια "πιθανή κίνηση", λέγοντας ότι ο ESM "προβλέπει την παροχή βοήθειας σε τομείς της οικονομίας με περιορισμένη conditionality".

"Θα έπρεπε να εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα υπέβαλε η Ισπανία, είτε για μια προληπτική πιστωτική γραμμή είτε για ένα πλήρες πρόγραμμα" σημείωσε ο κ. Meister.

"Η Ισπανία θα πρέπει να αποφασίσει" πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι οι όροι της χρηματοδότησης θα είναι ανάλογοι με το είδος της βοήθειας που θα ζητήσει η χώρα.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι όποια βοήθεια και αν ζητήσει η ισπανική κυβέρνηση, "θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους".

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα αγρότερα το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Barthle διέψευσε το δημοσίευμα του Βloomberg, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του "παρερμηνεύτηκαν" και ότι ο ίδιος αναφέρθηκε γενικά στη δυνατότητα παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέσω του ESM και όχι ειδικά για την Ισπανία.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v