Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lipton (ΔΝΤ): Προειδοποιεί ΗΠΑ για fiscal cliff

H αδυναμία των ΗΠΑ να επιλύσουν το δημοσιονομικό κενό (fiscal cliff) τροφοδοτεί την οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε ο David Lipton του ΔΝΤ. Έκκληση σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για συμβιβασμό μετά τις εκλογές.

Lipton (ΔΝΤ): Προειδοποιεί  ΗΠΑ για fiscal cliff
H αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να επιλύσει το δημοσιονομικό κενό (fiscal cliff) τροφοδοτεί την οικονομική αβεβαιότητα, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο David Lipton, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

Ο κ. Lipton κάλεσε τα δύο αμερικάνικα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις προγραμματισμένες λήξεις φοροαπαλλαγών και τις αυτόματες περικοπές δαπανών, τονίζοντας ότι η αναμενόμενη δημοσιονομική "σύσφιξη" στις ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή κρίση αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

"Θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να μειώνουν το επίπεδο της αβεβαιότητας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το δημοσιονομικό κενό και να αντιμετωπιστούν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα" σημείωσε ο κ. Lipton, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Barack Obama.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι εμμένουν στις θέσεις τους και ότι θα ήταν καλό για όποιον κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου να δείξει διάθεση συμβιβασμού, προειδοποιώντας ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο αν συνεχιστεί η πολιτική πόλωση.

"Ένα πρώτο βήμα θα ήταν ένας τρόπος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης" τόνισε, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα "πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει δυνατότητα επίλυσης, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη".

Όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, ο κ. Lipton υποστήριξε ότι τα προβλήματα της κοινής νομισματικής ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν σε τρία μέτωπα. Πρώτον, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση των πολιτικών τους. Δεύτερον, οι ευρωπαϊκή θεσμοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές. Τρίτον, οι πολιτικοί πρέπει να εξετάσουν πως θα ξανασχεδιάσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο κ. Lipton επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Είμαστε ανοιχτοί για περαιτέρω εμπλοκή με την Ισπανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αν το θέλουν, αλλά ακόμα δεν το έχουν ζητήσει. Οπότε επί της ουσίας είμαστε έτοιμοι, αλλά περιμένουμε την Ευρώπη να καταλήξει σε μια πιο συγκεκριμένη στρατηγική" σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v