Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stiglitz: Ο χρόνος της Ευρώπης τελειώνει

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διαμοιραστούν το χρέος και να προωθήσουν μια τραπεζική ένωση με εγγύηση καταθέσεων για να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων, δήλωσε τη Δευτέρα ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz.

Stiglitz: Ο χρόνος της Ευρώπης τελειώνει
Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διαμοιραστούν το χρέος και να προωθήσουν μια τραπεζική ένωση με εγγύηση καταθέσεων για να αποτραπεί η φυγή κεφαλαίων, δήλωσε τη Δευτέρα ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz σε συνέντευξη του στη Γενεύη.

Aν δεν το κάνουν αυτό, προειδοποίησε ο κ. Stiglitz, οι αδύναμες χώρες θα γίνουν πιο αδύναμες και το όλο σύστημα θα καταρρεύσει.

"Και αυτό πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα" γιατί σε δύο το πολύ χρόνια "δεν θα υπάρχουν χρήματα στις ισπανικές τράπεζες" πρόσθεσε.

"Οι ισπανικές τράπεζες θα είναι πολύ αδύναμες για να περιμένουν τόσο πολύ" επεσήμανε.

"To σύστημα μπορεί να καταρρεύσει πλήρως ή ο δανεισμός να συρρικνωθεί τόσο πολύ που η οικονομία να πάει ακόμα πιο κάτω και να εξελιχθεί ένα καθοδικό σπιράλ. Τα πράγματα είναι άσχημα τώρα και θα γίνουν ακόμα πιο άσχημα" ανέφερε ο κ. Stiglitz.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της Ευρώπης, γιατί οι πολιτικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εστιάζουν στη λιτότητα.

"Δεν έχω ακούσει από τους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, ότι όχι η λιτότητα δεν πρόκειται να αποδώσει, ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική, ότι χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v