Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αγώνας δρόμου για τα "έκτακτα μέτρα"

Επίπονες προσπάθειες από τα στελέχη της ΕΚΤ για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα τρία σημεία τριβής που πρέπει να λυθούν μέχρι τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

ΕΚΤ: Αγώνας δρόμου για τα έκτακτα μέτρα
Σε αγώνα δρόμου φαίνεται πως έχει επιδοθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να ολοκληρώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, τρεις επιτροπές εργάστηκαν σκληρά ώστε να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους σχετικά με το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για το οποίο πολλοί, με προεξέχουσα τη Bundesbank, εκφράζουν ανοιχτά αντιρρήσεις.

Το σχέδιο του εκτελεστικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς η ΕΚΤ παλεύει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν μετέβη ο Mario Draghi στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole. Με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Draghi ουσιαστικά προανήγγειλε «έκτατα μέτρα» λέγοντας ότι «απαιτούνται πλέον και από τη βασική εντολή για σταθερότητα των τιμών».

Σύμφωνα με τους FT το πιθανότερο σενάριο είναι πως το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – όπου μετέχουν οι 17 επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης – θα συμφωνήσουν στο σχέδιο στην προσεχή συνεδρίαση. Το δημοσίευμα επισημαίνει ωστόσο, ότι αυξάνονται οι αμφιβολίες ως προς το εάν θα δημιουργηθεί μία αρκετά ισχυρή συναίνεση για κάποιες από τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Το επίμαχο σημείο, είναι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την στήριξη των χωρών από την ΕΚΤ. Θέμα στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter. Πώς με άλλα λόγια θα μπορεί η ΕΚΤ να επιβάλει όρους οικονομικής πολιτικής που θα θέσει η ΕΕ για τις χώρες που θα ζητήσουν στήριξη με αγορές κρατικών ομολόγων.

Διαφωνίες φαίνεται πως υπάρχουν και για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να ανακοινώσει ρητά ένα πλαφόν για τα spread των ομολόγων. Το τρίτο σημείο διαφωνίας εστιάζεται στο πώς θα μετρά η ΕΚΤ το βαθμό που οι αποδόσεις των ομολόγων ενσωματώνουν τον «κίνδυνο μετατρεψιμότητας» ο οποίος συνδέεται με ενδεχόμενη διάσπαση της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v