Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική νίκη Apple κατά Samsung

Εμφατική ήταν η νίκη της Apple κατά της Samsung στην δικαστική διαμάχη των δυο πλευρών για τις πατέντες, σημειώνουν οι Financial Times.

Δικαστική νίκη Apple κατά Samsung
Εμφατική ήταν η νίκη της Apple κατά της Samsung στην δικαστική διαμάχη των δυο πλευρών για τις πατέντες, σημειώνουν οι Financial Times. Δικαστήριο της Καλιφόρνια κατέληξε ότι η νοτιοκορεάτικη εταιρεία παραβίασε τη σημαντική πλειοψηφία από τις πατέντες του i-phone αλλά και στοιχεία της εμφάνισης.

Το δικαστήριο επιδίκασε 1 δισ. δολάρια σε αποζημίωση της Apple καθώς διαπίστωσε ότι στα smartphones της Samsung υπάρχει εκούσια παραβίαση κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χαρακτηριστικών του iphone

Παράλληλα αποφάσισε ότι η Apple δεν παραβίασε πατέντες της Samsung αρνούμενη το αίτημα για αποζημίωση της δεύτερης.

Ο Mark Lemley, καθηγητής της νομικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία ήταν «σαρωτική», σημειώνοντας ότι η απόφαση υπέρ της Apple έθεσε ένα νέο υψηλό στάνταρτ σε αντιδικίες πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ.

«Ένα από τα δεδομένα αυτής της σαρωτικής νίκης είναι ότι είναι τρομερά δύσκολο να φανταστεί κανείς ομοσπονδιακό κύκλωμα πίσω σε όλα αυτά τα θέματα... Στη δίκη, η Samsung ήταν σε θέση άμυνας».

Η απόφαση στέλνει μηνύματα σε όλη την βιομηχανία smartphone με πιθανές συνέπειες και σε άλλες υποθέσεις, όπως η χρήση από την Samsung του λογισμικού Android που ανήκει στην Google.

Ακριβώς ένα χρόνο αφότου ο μακαρίτης Steve Jobs παρέδωσε τα ηνία της Apple στον Tim Cook και δήλωνε ότι θέλει να «καταστρέψει το Android γιατί είναι ένα κλειμμένο προϊόν», η επιθυμία του έρχεται ποιο κοντά.

«Είναι μεγάλη νίκη της Apple στον πόλεμο κατά της Google», λέει ο Benedict Evans της Enders Analysis.

 “Θα δημιουργήσει πολλά κύματα της αβεβαιότητας μέσα στον κόσμο του Android. Θα υπάρχει η ανησυχία για το σε ποιο άλλο θέμα μπορούν να κάνουν μήνυση».

Η Apple χαιρέτησε την απόφαση δηλώνοντας ότι ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι σωστό να κλέβεις. «Οι μηνύσεις ήταν για κάτι παραπάνω από χρήματα ή πατέντες. Ηταν για τις αξίες», σημειώνει σε ανακοίνωση.

Όμως, η Samsung, η οποία αμφισβητεί ορισμένα στοιχεία του ετυμηγορία και θεωρείται πιθανό να ασκήσει έφεση, αντιδρά. «Η ετυμηγορία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νίκη της Apple αλλά ως ήττα του αμερικανού καταναλωτή», σημειώνει σε ανακοίνωση. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι το δίκαιο ευρεσιτεχνίας μπορεί να χειραγωγηθεί για να δώσει σε μια εταιρεία το μονοπώλιο σε ‘ορθογώνια’ και ‘στρογγυλεμένες γωνίες’, ή σε τεχνολογίες που βελτιώνονται κάθε μέρα από τη Samsung και άλλες εταιρείες ... Η Samsung θα συνεχίσει να καινοτομεί και να προσφέρει επιλογές για τον καταναλωτή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v