Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Υπό μελέτη και στοχευόμενη κλίμακα yields

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά το σχέδιο καθιέρωσης στόχων κλίμακας διακύμανσης για τα yields που θα της δώσει την δυνατότητα να αποφύγει τις κερδοσκοπικές «επιθέσεις» σύμφωνα με το Reuters.

ΕΚΤ: Υπό μελέτη και στοχευόμενη κλίμακα yields
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά το σχέδιο καθιέρωσης στόχου κλίμακας διακύμανσης για τα yields, με βάση ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, που θα της δώσει την δυνατότητα να προασπιστεί την στρατηγική της και να αποφύγει τις κερδοσκοπικές «επιθέσεις» σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας που επικαλείται το Reuters.

Οι φημολογίες για ενδεχόμενο επιβολής «πλαφόν» στα yields της ευρω-περιφέρειας ώστε να σταματήσει να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, «δίνουν και παίρνουν» αφότου η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι θα μπορούσε να μελετήσει τέτοιες επιλογές.

Χθες φημολογήθηκε, πάλι από το Reuters, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά το σχέδιο να επιβάλει στόχο στα yields των ομολόγων, αγοράζοντας ομόλογα με βάση ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, αλλά χωρίς να κοινοποιεί αυτά τα επίπεδα «πλαφόν». Οι επικριτές ενός τέτοιου σχεδίου έσπευσαν να δηλώνουν ότι αυτός ο «σιωπηρός στόχος» θα ήταν καθαρή «πρόκληση» για τους κερδοσκόπους.

Η καθιέρωση κλίμακας διακύμανσης είναι μια επιλογή που κερδίζει έδαφος μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, λένε οι σημερινές πηγές του Reuters, που τονίζουν πάντως και πάλι ότι τίποτα δεν θα αποφασιστεί πριν από την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι η στοχευόμενη κλίμακα θα είναι η προτιμητέα επιλογή. Υπογραμμίζεται ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο εύρος θα είχε μια τέτοια κλίμακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v