Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Σχέδιο για "σιωπηρό" πλαφόν στα yields

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά το σχέδιο να επιβάλει στόχο στα yields των ομολόγων, αγοράζοντας ομόλογα με βάση νέο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να κοινοποιεί αυτά τα «πλαφόν», σύμφωνα με πηγές του Reuters.

ΕΚΤ: Σχέδιο για σιωπηρό πλαφόν στα yields
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά το σχέδιο να επιβάλει στόχο στα yields των ομολόγων, αγοράζοντας ομόλογα με βάση ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, αλλά χωρίς να κοινοποιεί αυτά τα επίπεδα «πλαφόν», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ένας τέτοιος «σιωπηρός στόχος» είναι η μία επιλογή που μελετάται, αλλά τίποτα δεν θα αποφασιστεί πριν από την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε κάποια πηγή.

Ο στόχος θα είναι ελαστικός, τονίζουν οι πληροφορίες.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi άφησε να εννοηθεί στις αρχές του μήνα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων για να συγκρατήσει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου, γνωστού στόχου θα εξέθετε την ΕΚΤ σε πολιτική συζήτηση με τις κυβερνήσεις όσον αφορά το κατάλληλο επίπεδο του «πλαφόν», κάτι που θέλει να αποφύγει η τράπεζα, όπως σχολιάζει στο CNBC ο Christian Schulz της Berenberg Bank, που έχει διατελέσει οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, και το να μην κοινοποιείται ο στόχος πάλι θα είναι προβληματικό.

«Θα είναι σαν να προσκαλούν τις αγορές να κάνουν όσα δεν θέλει να κάνουν, δηλαδή να πουλάνε, να πουλάνε, να πουλάνε, μέχρι να δούνε τα επίπεδα παρέμβασης… Πιστεύουμε ότι ένας κοινοποιημένος, ξεκάθαρος, ανοιχτός στόχος θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικός», αναφέρει.

Παραθέτει μάλιστα το ελβετικό παράδειγμα, όπου η κεντρική τράπεζα δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο στόχο και οι αγορές «επιτέθηκαν» δοκιμάζοντας τα όρια της Swiss National Bank και ανεβάζοντας το φράγκο υψηλότερα, μέχρι τη στιγμή που η SNB αιφνιδιαστικά καθόρισε συγκεκριμένο συναλλαγματικό «πλαφόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v