Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα το ραντεβού Merkel-Hollande

Η Angela Merkel και ο Francois Hollande αναμένεται να πουν στον Αντώνη Σαμαρά αυτήν την εβδομάδα ότι μπορούν να του δώσουν λίγο περιθώριο για τη χαλάρωση των όρων των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.

Σήμερα το ραντεβού Merkel-Hollande
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande αναμένεται να πουν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αυτήν την εβδομάδα ότι μπορούν να του δώσουν λίγο περιθώριο για τη χαλάρωση των όρων των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση για να συντονίσουν το κοινό τους μήνυμα προς τον Σαμαρά, ο οποίος ζητά να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος ώστε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Ανώτατα στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες να γίνει αυτό είναι ελάχιστες, ενώ και η ίδια η Merkel έβαλε πάγο στο θέμα των παραχωρήσεων. Παράλληλα, έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς αποφάσεις από τη συνάντηση με τον Σαμαρά την Παρασκευή.

«Πηγαίνω στις συνομιλίες αυτές με την επίγνωση ότι πρέπει να πετύχουμε όλοι οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Μολδαβία.

Σύμφωνα με το Reuters, η καγκελάριος μπορεί επίσης να πιέσει τον νέο σοσιαλιστικό ηγέτη της Γαλλίας να δώσει το παράδειγμα στην ευρωζώνη με το να εφαρμόσει και ο ίδιος κάποια μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Α. Merkel θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Α. Σαμαρά, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον F. Hollande το Σάββατο.

Σε μια χώρα που έχει αρχίσει να κουράζεται από τη χρηματοδότηση των αιτημάτων διάσωσης από τις πιο αδύναμες της ευρωζώνης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι περιμένουν πρώτα να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα - αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Στη Γαλλία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της προτίμησης του Hollande για μέτρα ανάπτυξης αντί μέτρων λιτότητας και της αναγνώρισης ότι η Αθήνα πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δημόσιες δαπάνες της, υπό τους όρους των πακέτων διάσωσης.

«Ο πρόεδρος πάντα υποστήριζε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να της δοθεί ελπίδα για ανάπτυξη», ανέφερε σύμβουλος του Hollande.

Ο Rainer Bruederle, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% μέχρι το τέλος του 2014, ενώ ο ομόλογός του από το κόμμα της Merkel, Volker Kauder, αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα.

Όμως, το Βερολίνο και το Παρίσι μπορεί να τα βρουν κάπου στη μέση, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι στο συντηρητικό κόμμα της Merkel, αν και δεν είναι έτοιμοι να αναβάλουν τους στόχους, μπορεί να είναι έτοιμοι να δώσουν κάποιο άλλο περιθώριο στην Αθήνα, αν η τρόικα κρίνει ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στους ευρύτερους όρους του πακέτου διάσωσής της.

«Με την Ελλάδα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα βασικά στοιχεία του πακέτου βοήθειας ή να αλλάξουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Μπορώ όμως να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε κάποια πράγματα στο πλαίσιο αυτό, όπως για παράδειγμα τα επιτόκια ή την ωρίμανση της πίστης, όπως κάναμε ήδη και με το πρώτο πακέτο», δήλωσε ο Norbert Barthle, βουλευτής της Merkel.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν με κάποιον τρόπο να αντιγράψουν τη συμμαχία «Merkozy», που έδωσε στην ευρωζώνη κάποιο δείγμα ηγεσίας όταν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Nicolas Sarkozy.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα το δεύτερο ήμισυ του 2012, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της περαιτέρω εξέλιξης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και της ανεξάρτητης τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Α. Merkel, Steffen Seibert.

«Αυτά είναι θέματα που η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να συμφωνήσουν και να βρουν κοινό δρόμο», τόνισε ο Seibert εν όψει της σημερινής συνάντησης.

«Δεν αφορά μόνο τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών, αν και θα πρέπει να το κρατήσουμε και αυτό, αφορά επίσης την ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault, αναφερόμενος στην επίσκεψη Hollande.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες θα κάνουν μια σύντομη ανακοίνωση στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), πριν από τη συνάντησή τους και δεν θα προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v