Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει απόφαση για πλαφόν στα spread

Άγνοια δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αναφορικά με το εάν υπάρχουν σχέδια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιβολή πλαφόν στα spread Ιταλίας και Ισπανίας. Υποχωρεί το ευρώ.

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει απόφαση για πλαφόν στα spread
Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι είναι εντελώς παραπλανητικό να αναφέρεται κανείς σε αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί, σε ανακοίνωσή της μετά το δημοσίευμα του Spiegel περί θέσπισης πλαφόν στα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας.

"Θα ενεργήσουμε αυστηρά με βάση την εντολή μας (mandate)", αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η οποία σχολιάζει και τις αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. "Όσον αφορά στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, είναι λάθος να κάνει κανείς υποθέσεις σε σχέση με τη μορφή των μελλοντικών παρεμβάσεων της ΕΚΤ".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε άγνοια αναφορικά με το εάν υπάρχουν σχέδια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιβολή πλαφόν στα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ο κ. Kotthause δήλωσε πως δεν έχει γνώση για ύπαρξη τέτοιων σχεδίων από την ΕΚΤ, τα οποία αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel. "Δεν γνωρίζω τέτοια σχέδια και δεν έχω ακούσει κάτι", δήλωσε ο Martin Kotthouse κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε: "Σε καθαρά θεωρητικούς και αόριστους όρους, ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν πολύ προβληματικό. Δεν γνωρίζω, όμως, να υπάρξει πρόταση σε αυτές τις γραμμές".

Η αντίδραση των αγορών στα σχόλια του Γερμανού αξιωματούχου ήταν άμεση, με το ευρώ να υποχωρεί στα χαμηλά ημέρας έναντι του δολαρίου, στα 1,23 από από 1,2352.

Παράλληλα, η Bundesbank επανέλαβε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των spread είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και όχι των κεντρικών τραπεζών. Η πανίσχυρη κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στη μηνιαία της έκθεση, αναφέρει: "Η Bundesbank παραμένει αντίθετη στην αγορά κρατικών ομολόγων από το ευρωσύστημα, που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα".

Στον απόηχο πάντως του χθεσινού δημοσιεύματος του Der Spiegel τα spread Ισπανίας και Ιταλίας κινούνται πτωτικά, κινήθηκαν πτωτικά αντανακλώντας την πεποίθηση επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα δράσει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v